Trump'tan geri adım: 'Federaller' Portland'dan çekiliyor

Trump yönetimi, ırkçılık karşıtı protestoların devam ettiği Portland'daki federal güçlerini geri çekmeyi kabul etti. Washington'ın kente federal güçleri göndermesi, ülkede eyalet yönetimleri-merkezi hükümet ilişkisi açısından tartışma yaratmıştı. 'Federaller', göstericilere karşı şiddet içeren müdahaleleri nedeniyle ABD'nin en özgürlükçü kentlerinden biri sayılan Portland'da halktan da tepki çekmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, ırkçılık karşıtı protestoların 62 gündür devam ettiği Portland'a 'federal binaları koruma' gerekçesiyle gönderdiği federal kolluk kuvvetlerini geri çekiyor. Oregon eyaletindeki kentte protestocuları korumak için etten duvar ören barışçıl annelere bile sert müdahaleleriyle tepki çeken federal güçler aşamalı olarak Portland'ı terk edecek.

Oregon Valisi Kate Brown, Başkan Yardımcısı Mike Pence ile aşamalı bir çekilme üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Buna göre 'çekilme', kentteki George Floyd protestolarının merkez üssü haline gelen ve protestoculara uygulanan orantısız şiddetle gündeme gelen federal mahkeme binasının önündeki kolluk kuvvetleri ile başlayacak.

Trump'ın Portland'a federal güçleri göndermesi ABD'de eyalet valilerince 'iç işlerine müdahale' olarak yorumlanmışken, Vali Brown da 'çekilme'yi açıkladığı basın toplantısında lafını esirgemedi. Brown, federal güçler için "Bir işgalci güç gibi davrandılar ve şiddet getirdiler" diye konuştu.

Karar, federal güçlerin protestolara orantısız müdahalesine, bir protestocunun plastik mermiyle yaralanmasına ve eylemcilerin minibüslere bindirilerek gözaltına alınmasına tepki olarak annelerin, emekli askerlerin ve sağlık çalışanlarının da sahaya inmesinin ardından alındı. Amerikan basını Trump yönetiminin federalleri gönderme hamlesinin geri teptiğini, Siyahların Hayatı Önemlidir eylemcilerin başkanlık seçimleri öncesinde 'beyaz müttefikler kazandığını' yazmıştı. (DIŞ HABERLER)