Suriye’de 'mini Ayasofya' inşa edilecek

Suriye'de Beşar Esad yönetiminin 'inançlar arası barışçıl diyaloğun önemini göstermek' amacıyla Ayasofya'nın bir mini kopyasını inşa edeceği belirtildi. Bir Ortodoks katedrali olarak hizmet vereceği aktarılan yapının inşaatına Rusya'nın da yardım edeceği öne sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülmesinin ardından, Suriye yönetiminin dinler arası diyaloğa vurgu yapmak için 1500 yıllık mabedin bir kopyasını inşa etme kararı aldığı belirtildi. Arap basını, yeni inşa edilecek yapının bir Ortodoks katedrali olarak hizmet vereceğini yazdı. Rusya'da Duma Meclisi Başkan Yardımcısı Vitali Milonov ise inşaat sürecine yardım edeceklerini söyledi.

'Mini Ayasofya'nın Hama vilayetinde, nüfusunun çoğunluğu Hıristiyan olan Sukeylebiye kentinde inşa edileceği belirtiliyor. Mini Ayasofya için seçilen noktanın çok yakınında Türk askeri üslerinin bulunduğu da aktarıldı.

FİKİR MİLİS LİDERİNDEN ÇIKTI

Lübnan basını, fikrin Esad yönetimi yanlısı milis lideri Nabeul El Abdullah tarafından ortaya atıldığını, Abdullah'ın proje için bir arazi bağışladığı ve planın, Hama'daki Yunan Ortodoks Kilisesi'nin Piskoposu Nicolos Baalbaki’den onay aldıktan sonra Suriye’deki Rus askerlerine de sunulduğunu yazdı. Haberlere göre, inşaat hazırlıkları önümüzdeki ay başlayacak.

'HER ORTODOKS İSMİNİ ORADA GÖRMEK İSTER'

Rusya'da Duma Meclisi Başkan Yardımcısı Milonov ise Rusya'nın 'inançlar arası barışçıl diyaloğun önemin göstermek' adına minyatür Ayasofya'ya fon sağlayacağını söyledi. Moscow Times gazetesine göre Milonov, "Rusya'nın tamamının yardım etmek isteyeceğini düşünüyor. Bu, Ortodokslar için çok önemli bir olay olacaktır. Her bir Ortodoks Hıristiyan'ın, yeni Ayasofya'daki bir taş veya tuğla üzerinde ismini görmek isteyeceğinden eminim" dedi. Milonov, Hmeymim askeri üssündeki bir Rus ekibinin de şu an kopyanın planları üzerinde çalıştığını söyledi.

Lübnan basınına konuşan Suriyeli muhalifler ise Rusya'nın Suriye'ye müdahalesini Hıristiyan nüfusla bağları arasından meşrulaştırmaya çalıştığını ve milis lideri Abdullah'ın da, Esad yönetiminin devrilmesi ihtimaline karşı Moskova'yla iyi ilişkiler içinde olmak istediğini savundu. (DIŞ HABERLER)