İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alan Polonya'ya ekonomik yaptırım tehdidi

Polonya'da muhafazakâr hükümetin kadın haklarını korumayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşılık Avrupa'dan ekonomik yaptırım tehdidi geldi. Fransa, Polonya'nın AB'den aldığı fonların böyle bir karardan olumsuz etkileneceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya'da muhafazakâr hükümetin Katolik lobisine boyun eğerek kadın haklarını korumayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı Avrupa'dan tepki çekmeye devam ediyor. Fransa hükümeti, AB üyesi olan Polonya'nın sözleşmeden çekilmesi halinde ekonomik yaptırımla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clément Beaune, "Çekilirlerse, sonuçları olur" dedi. Beaune, Avrupa Birliği'nin bütçesindeki yeni mekanizmalar sayesinde Polonya'ya verilen fonların etkileneceğini söyledi.

Polonya hükümeti, çocuklara okullarda cinsiyet eğitimini zorunlu kılan sözleşme maddelerinin ebeveyn haklarını ihlal ettiğini öne sürerek sözleşmeden çekilme kararını açıklamıştı. Avrupa'nın en eski insan hakları kurumu olan ve sözleşmeyi destekleyen Avrupa Konseyi ise bu kararı 'alarm verici' ve 'geriye doğru bir adım' olarak niteledi. Avrupa siyasetinden çok sayıda tepki gelirken, Belçikalı siyasetçi Guy Verhofstadt'ın "Şiddet geleneksel bir değer değildir" açıklaması dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)

İstanbul Sözleşmesi'nin tam metniİstanbul Sözleşmesi'nin tam metni

Polonya'nın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına Avrupa'da tepki yağıyorPolonya'nın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına Avrupa'da tepki yağıyor

Polonya'da muhafazakar hükümet İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyorPolonya'da muhafazakar hükümet İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyor