BM: Korona virüsü riski kentlerde daha yüksek

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, korona virüsü salgınında kentlerde yaşayanların daha büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Guterres, "Kentleşmeyi yeniden düşünmenin ve yeniden şekillendirmenin zamanı geldi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, kentlerde yaşayanların daha büyük bir tehditle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. BM Genel Sekreteri yayınladığı video mesajında, tahmini olarak vakaların yüzde 90'ının şehirlerde tespit edildiğini dile getirdi.

'KENTLEŞMEYİ YENİDEN DÜŞÜNMELİYİZ'

Korona virüsü salgınının, dünya genelindeki kentleşmenin değiştirilmesi için de bir fırsat olduğunu ifade eden Guterres, BM: dedi. Guterres, şehirlerde yaşayan birçok kişinin, yoğun nüfus ve sıkışık haldeki yerleşim yerleri nedeniyle daha yüksek bir enfekte olma riski ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

'YOKSUL MUHİTLERDE SAĞLIK BİRİMLERİ YOK'

BM Genel Sekreteri, kentlilerin yüzde 24'ünün şehirlerin yoksul muhitlerinde yaşadığını ve bu bölgelerde yeterli sıhhi tesis, hastane ya da sağlık birimi bulunmadığını dile getirdi.  Guterres ayrıca salgın nedeniyle birçok kentte yeni bisiklet ve yaya yolları açıldığını söylerken bu sayede ulaşımın ve hava kalitesinin de değiştiğine dikkat çekti.

'İKLİMİ KORUMAYA YÖNELİK ADIMLAR ATILMALI'

Guterres, doğa dostu ulaşım tercih edilerek büyük kentlerde iklimi korumaya yönelik yeni bir anlayışın hakim olabileceğini ve bu sayede de yeni istihdam alanları oluşabileceğini ifade etti. BM Milletler Genel Sekreteri konuşmasında kentlere yönelik atılacak bu adımlarla sadece salgına karşı değil aynı zamanda iklim değişikliğine ve kentlerdeki kirliliğe karşı da mücadele edilmiş olacağını belirtti.

Virüsün yayılmasına karşı birçok ülkede, salgına karşı tedbir kapsamında işletmelerin kapatılması ve ulaşımın azalması üzerine hava kirliliğinin ve karbondioksit emisyonlarının da düştüğünü vurgulayan Guterres, tüm devletleri gelecekte de iklim dostu poltikalar uygulamaya çağırdı. (Kaynak: DW Türkçe)