Polonya'nın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına Avrupa'da tepki yağıyor

Polonya'da muhafazakâr hükümetin Katolik lobisine boyun eğerek kadın haklarını korumayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı almasına Avrupa'dan tepki yağıyor. Polonya'yı kınayan Avrupa Konseyi, kararı 'alarm verici' olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya'da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) 'ebeveyn haklarını ihlal ettiği' iddiasıyla aldığı İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına Avrupa'dan tepki yağıyor. Kıtanın en eski insan hakları kurumu olan ve sözleşmeyi destekleyen Avrupa Konseyi, kadını şiddetten korumayı amaçlayan bir sözleşmeden çekilme kararını 'alarm verici' ve 'geriye doğru bir adım' olarak niteledi. Avrupa siyasetinden çok sayıda tepki gelirken, Belçikalı siyasetçi Guy Verhofstadt'ın "Şiddet geleneksel bir değer değildir" açıklaması dikkat çekti.

'GERİYE DOĞRU ATILMIŞ BÜYÜK BİR ADIM'

Avrupa Konseyi'nin Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric'in imzasıyla yaptığı açıklamada, Polonya'da sağcı hükümetin sözleşmeden çekilme kararı için 'alarm verici' tanımı yapıldı. Buric, "İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmak son derece üzücü olacaktır ve Avrupa’da kadınların şiddetten korunması açısından geriye doğru atılmış büyük bir adım teşkil edecektir" ifadelerini kullandı.

'ACINASI BİR ADIM'

Karar, Polonya'nın üyesi olduğu Avrupa Birliği çapında da kınamayla karşılandı. Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Sosyalistlerin İspanyol lideri Iratxe García Pérez, "Kadın haklarına saygı talebiyle sokağa çıkan Polonya vatandaşlarının yanındayım" açıklaması yaptı. AP üyesi olan eski Romanya başbakanlarından Dacian Cioloş, "İstanbul Sözleşmesi'ne karşı kavgayı kendi muhafazakârlığını göstermenin bir aracı olarak kullanmak, PiS hükümetindeki bazılarının yeni ve acınası bir adımı" dedi.

'ŞİDDET GELENEKSEL BİR DEĞER DEĞİLDİR'

Belçikalı AP üyesi Guy Verhofstadt ise kararı 'skandal' diye niteledi. Verhofstadt, "Şiddet geleneksel bir değer değildir" çıkışı yaptı.

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, cumartesi günü yaptığı açıklamada, İstanbul Sözleşmesi'nin çocuklara okullarda cinsiyet eğitimini zorunlu kılan maddelerinin ebeveyn haklarını ihlal ettiğini öne sürmüştü. Ziobro, "[Sözleşme] İdeolojik doğası olan unsurlar barındırıyor ki, bunların zararlı olduğunu düşünüyoruz" iddiasında bulunmuş ve çekilme kararlarını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Polonya'da muhafazakar hükümet İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyorPolonya'da muhafazakar hükümet İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyor