En büyük aşı denemesi başlıyor: 30 bin kişi gönüllü oldu

Amerikan şirketi Moderna, Trump yönetiminin 1 milyar dolarlık yardımıyla geliştirmeye çalıştığı korona virüsü aşısında yeni bir aşamaya geçti. Şirketin aşı adayı, önümüzdeki 28 gün içinde 30 bin gönüllü üzerinde denenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsüne karşı Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna tarafından geliştirilen aşı adayının insanlar üzerindeki denemesinin ilk safhası başlıyor. Moderna, ilk denemelere 30 bin gönüllünün katılacağını açıkladı. Amerikan hükümetinin de desteklediği aşı çalışmasının testleri, bugüne dek insanlar üzerimde yapılan en geniş kapsamlı deneme olacak.

İKİ DOZ HALİNDE DENENECEK

Şu an için mRNA-1273 adıyla bilinen aşı adayı, Covid-19'a yakalanmamış 30 bin kişi üzerinde iki doz halinde denenecek. Gönüllüler, 28 gün arayla ikişer doz aşı olacak. Bir gruba gerçek aşı adayı, diğer gruba ise tuz içerikli plasebo enjekte edilecek.

İLK DENEME BAŞARILI OLMUŞTU

Denemede, Moderna'nın aşı adayının Covid-19'a karşı bağışıklık uyandırıp uyandırmadığı ve tek dozun Covid-19 semptomlarını bastırıp bastırmayacağı sorularına yanıt aranacak. Moderna'nın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, aşı adayının insanlar arasındaki küçük çaplı testlerinde iki dozun yüksek seviyede antikor ürettiği açıklanmıştı.

HİSSELERİ YÜZDE 8 DEĞER KAZANDI

30 bin kişilik denemesine ilişkin haberi duyurmasının ardından Moderna'nın hisselerinin yüzde 8 oranında değer kazandığı belirtiliyor. Moderna, aşı geliştirme programı için Amerikan hükümetinden 1 milyar dolarlık yardım almıştı.

Dünya çapında şu an için 150'den fazla aşı adayı üzerinde çalışılıyor. Bu programlardan 23'ünde insanlar üzerinde ilk denemelere başlandı. Moderna'nın aşı adayı ise en ileri safhadaki girişim olma özelliğini taşıyor. (DIŞ HABERLER)