Malezya'da 1981 tarihli yasayla sosyal medya düzenlemesine tepki yağdı

Malezya'da hükümetin sosyal medyayı kontrol etmek için 30 yıllık bir yasayı gündeme getirmesi tepki çekti. Muhalefet lideri Enver İbrahim, 'hükümetin, kendi görüşlerine uymayan içerik nedeniyle herkesi baskı altına almak istediğini' söyledi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Asya ülkesi Malezya, hükümetin sosyal medyada kontrol sağlamak için 1981 yılından kalma bir yasayı kullanacağını açıklamasını tartışıyor. İfade özgürlüğünün kısıtlanacağı gerekçesiyle muhalefeti ve insan hakları kuruluşlarını ayağa kaldıran tartışma, İletişim Bakanı Saifuddin Abdullah'ın bir açıklamasıyla patlak verdi.

Abdullah, video veya film prodüksiyonlarının yayınlanmadan önce lisans almasını gerektiren, bunu yapmayanlara para ve/ya hapis cezası öngören 1981 tarihli yasanın sosyal medya için de geçerli olduğunu öne sürdü. Abdullah mecliste yaptığı konuşmada, "Ana akım medya kuruluşu, sosyal medyada film yayınlayan kişisel medya veya geleneksel kanallar olsun, lisansa ihtiyaç var" dedi.

PARA VE HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜYOR

Söz konusu yasayı ihlal etmekten suçlu bulunan kişilere 50 bin Malezya ringiti (yaklaşık 80 bin TL) para cezası ve/veya iki yıl hapis cezası öngörüyor.

'KENDİ GÖRÜŞLERİNE UYMAYAN İÇERİKLERİ CEZALANDIRMAK İSTİYORLAR'

Bu açıklamanın ardından muhalefet hükümeti, ülkeye daha internetin gelmesinden önce yürürlüğe sokulan 1981 tarihli Ulusal Film Geliştirme Şirketi Yasası'nın sosyal medyayı üzerine düzenlemek için kullanmakla suçladı. Muhalefet lideri Enver İbrahim, bakanın sözlerinin ifade özgürlüğünü olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Hükümetin, ister siyasetçi, ister sosyal medya kullanıcısı olsun, kendi görüşlerine uymayabilecen içerik nedeniyle cezayla karşı karşıya kalmasını istediği açık" dedi.

'BÜTÜN TİKTOK KULLANICILARINA KARŞI HAREKETE Mİ GEÇECEKLER?'

Muhalif milletvekili Wong Shu Qi, bakanın yasayı yorumlama şekliyle sosyal medyaya bireylerin yüklediği her videonun yasadışı sayılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Wong, "Hükümet bütün TikTok kullanıcılarına karşı harekete mi gececek? Her bir YouTuber'dan lisans başvurusu yapması mı istenecek?" diye tepki gösterdi.

İnsan hakları kuruluşları ise hükümeti, yerel bir haber sitesine açılan hakaret davasının ve El Cezire kanalına açılan soruşturmanın ardından muhalefeti bastırmakla eleştirdi. Malezyalı yetkililer, El Cezire kanalına hafta sonunda, göçmenlerin tutuklanması üzerine lisanssız ve yanlış bilgi içeren bir belgesel yayınladığı gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. (DIŞ HABERLER)