Trump'tan 'federal ajan' tehdidi

Polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protestolar ABD'de etkisini sürdürürken, Başkan Donald Trump, Demokratların liderliğindeki şehirlerde ordunun konuşlandırılacağını dile getirdi. Trump'ın bu kararı Temsilciler Meclisi üyeleri tarafından eleştirilirken, yayınlanan ortak açıklamada "Trump yönetimi, kendi gündemi için kolluk kuvvetlerini silahlandırmaya devam ediyor. Eylemleri yalnızca sivil haklara zarar vermekle kalmıyor aynı zamanda ülke genelinde korku ve endişeye neden oluyor" ifadeleri yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de George Floyd'un ölümün ardından başlayan polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protestolar devam ederken, Başkan Donald Trump, Demokratların liderliğindeki kentlere 'kolluk kuvvetlerini göndereceğini' söyledi. New York, Chicago, Philadelphia, Detroit, Baltimore, Oakland ve Kaliforniya'da şehir belediye başkanlarının 'liberal Demokratlar' olduğunu söyleyen Trump, öncelikle bu şehirlere federal ajanların görevlendirileceğini dile getirdi.

Trump, "New York, Chicago, Philadelphia, Detroit ve Baltimore ve Oakland'da bunların yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Hepsi liberal Demokratlar tarafından yönetiliyor" dedi.

Neredeyse 50 gündür Oregon eyaletinin Portland kentinde polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protestolar devam ederken, federal ajanların gönderildiği ilk kent olan Portland'da savaş ekipmanlarıyla donatılan, İç Güvenlik Bakanlığı'nın Gümrük ve Sınır Koruma Birimi'nden maskeli kolluk kuvvetlerinin protestocuları resmi olmayan siyah sivil arabalara bindirdiği ve göstericileri açıklama yapmaksızın gözaltına aldığı görüntüler sosyal medyada tepki çekmişti.

'VARLIKLARI ŞİDDETİ ARTIRIYOR'

Portland Belediye Başkanı Ted Wheeler, pazar günü yaptığı açıklamada federal ajanların durumu kızıştırdığını dile getirmişti. Wheeler, "Onların buradaki varlığı şiddet olaylarını artırıyor. Durumun yatışması için hiç yardımcı olmuyorlar ve burada istenmiyorlar. Çekilmelerini istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Irkçılık karşıtı protestoların sürdüğü Chicago'da ise yerel gazeteler, 150 federal ajanın şehirde görevlendirileceğini aktardı. Chicago Belediye Başkanı Lori Lightfoot, Wheeler'ın belirttiği gibi 'kolluk kuvvetlerinin durumu kızıştırdığını' dile getirdi. Lightfoot, "Portland belediye başkanıyla konuştum. İnsanları sokaktan kanuna aykırı bir şekilde alıp tutuklamaları için federal ajanlara ihtiyacımız yok" ifadelerini kullandı.

'PROTESTOLARIN MİLİTARİZE EDİLMESİ SİVİLLERE ZARAR VERİYOR'

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi ise, Portland'da İç Güvenlik Bakanlığı'nın 'acil durum makamlarını istismar edip etmediği' konusunda soruşturma açılmasını talep etti.

Temsilciler Meclisi’nin Adalet Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Jerry Nadler, Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Bennie Thompson ve Adam Smith'in yayınladığı ortak açıklamada 'Trump'ın protestoları militarize hale getirmesinin sivillere zarar verdiği' belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Trump yönetimi, kendi gündemi için kolluk kuvvetlerini silahlandırmaya devam ediyor. Amerikan halkını desteklemek ve korumak yerine, barışçıl protestocular baskılanıyor. Eylemleri yalnızca sivil haklara zarar vermekle kalmıyor aynı zamanda ülke genelinde korku ve endişeye neden oluyor."

Michigan'dan Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib ise Twitter paylaşımında "Yasa dışı bir şekilde yerel sakinleri tutuklayacaklarsa önce benden başlamalılar" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)