Miçotakis, Türkiye için 'sert yaptırımlar' talep ediyor

Komşu Yunanistan son dönemde Türkiye ile ilişkilerinde yaşadığı sorunları uluslararası zemine taşımakta kararlı gözüküyor. Yunanistan diplomasisinin bu bağlamda ilk durağı Avrupa Birliği oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri Brüksel'de bir araya geldi. AB Liderler Zirvesi'nde konuşan  Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, AB'nin Türkiye ile ilişkilerinde 'net tavır alması gerektiğini' ifade etti.

Atina-Makedonya Haber Ajansı’nın bir hükümet görevlisine dayandırılan haberinde Miçotakis'in, Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye karşı açık tavır sergilemesini ve sert yaptırımları gündemine almasını talep etti.

MİÇOTAKİS'İN MESAJLARI

Miçotakis, Türkiye’nin son dönemde Kıbrıs ve Yunanistan ile olan ilişkilerine işaret ederek Türkiye'nin güçlü bir yanıt almadan iki üye devletin egemenlik haklarını ihlal etmeye devam edeceği uyarısında bulundu.  Miçotakis ayrıca Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunu gündeme getirdi ve bu gelişmenin Türkiye'nin uluslararası anlaşmalara, karşılıklı saygıya ve dinler arası diyaloğa nasıl yaklaştığını gösterdiğini dile getirdi.

Miçotakis, bir sonraki toplantıda AB-Türkiye ilişkilerinin derinlemesine tartışılmasını da talep etti.

KIBRIS'TAN DESTEK

Miçotakis’in bu taleplerine Kıbrıs’tan destek geldi. Avrupalı yetkilerle istişarelerde bulunan Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, Twitter aracılığı ile Ankara’ya ve AB’ye mesaj gönderdi. Anastasiadis mesajında “Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiği ve AB üye devletlerinin hayati çıkarlarını baltaladığı durumlarda, birlik somut adımlarla toplu ve kararlı bir şekilde yanıt vermelidir” ifadelerini kullandı.