Aztek sarayının kalıntıları bulundu

Meksika'da 18'inci yüzyıldan kalma bir binadaki onarım çalışması sırasında, Aztek İmparatoru Axayácatl'ın sarayı bulundu. İşçilerin keşfettiği bazalt plakalardan oluşan zemin döşemesinin, sarayın avlusuna ait olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'nın başkenti Mexico City'deki bir binada yapılan onarım çalışmaları sırasında, Aztek uygarlığına ait bir sarayın kalıntıları bulundu. Kent merkezinde 1755'te inşa edilen Zócalo Plaza'daki renovasyon sırasında işçiler, bazalt plakalardan oluşan bir zemin döşemesini keşfetti.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'nün (INAH) açıklamasına göre söz konusu plakalar, Aztek İmparatoru Axayácatl'ın sarayının açık alanını oluşturmaktaydı. Sarayın bulunduğu alanın daha sonradan, Meksika'ya 1518 yılında varan sömürgeci ve istilacı Hernán Cortés'in konutunu olarak kullanıldığı belirtildi. Arkeologlar, bölgede Cortes'in evinin kalıntılarının da bulunduğunu açıkladı.

INAH açıklamasında, "Cortés'in evinin tabanının üç metreden daha altında, bazalt plakalardan oluşan, pre-Hispanik dönemden kalma bir diğer zeminin kalıntıları keşfedildi. Özelliklerini inceleyen uzmanlar, bu zeminin Axayácatl'in sarayının açık alanının, muhtemelen avlusunun bir parçası olduğu sonucuna vardı" denildi. Açıklamada, Cortes'in evinin inşasında büyük ihtimalle Axayácatl'ın sarayından materyallerin kullanıldığı belirtildi; İspanyol istilacıların, diğer kutsal Aztek yapılarında bu yöntemi izlediğine dikkat çekildi.

1469-1481 arasında iktidarda olan Axayácatl, Aztek uygarlığının son imparatorlarından biriydi. Cortés bugün Meksika'ya ait olan topraklara 1518 yılında, bir 'keşif' misyonunun komutanı olarak gelmişti. İspanyolların sömürgecilik faaliyetlerinden büyük bir servet edindiği bilinen Cortés ve askerleri, Aztek uygarlığının başkenti Tenochtitlán'ı 1521 yılında kuşatmıştı. Kent teslim olduğunda, İspanyol sömürgeciler tarafından yok edilmişti. (DIŞ HABERLER)