350 kiliseden Erdoğan'a Ayasofya mektubu

Dünya Kiliseler Konseyi, Ayasofya'nın müze statüsünün kaldırılıp camiye dönüştürülmesi konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderdi. Mektupta, kararın Ayasofya'nın müze statüsüyle sahip olduğu kapsayıcı özelliğini ortadan kaldırdığı belirtildi, Erdoğan'a kararı gözden geçirmesi çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 350 kilisenin üyesi olduğu Cenevre merkezli Dünya Kiliseler Konseyi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gönderdikleri mektupta Ayasofya'nın müze statüsünün iptal edilerek camiye dönüştürülmesi kararından vazgeçme çağrısı yaptı. 500 milyon Hıristiyan'ı temsil ettiği belirtilen Konsey, kararın 'dışlayıcı ve bölünmelere yol açabilecek' bir adım olduğunu belirtti.

Dünya Kiliseler Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Ioan Sauca'nın imzasını taşıyan mektupta, "Ayasofya'yı yeniden cami yapma kararıyla, Türkiye'nin açıklığına dair bu olumlu simgeyi tersine çevirip onu dışlama ve bölünmüşlük işaretine dönüştürdünüz" denildi. Sauca, kararın 'kaçınılmaz olarak belirsizliklere, şüpheye ve güvensizliğe yol açacağını', 'her inançtan insanları diyalog ve işbirliği masasında biraraya getirme çabalarının altını oyacağını' belirtti. Mektupta, "Karşılıklı anlayış, saygı, diyalog ve işbirliği adına, eski husumetleri ve bölünmeleri canlandırmaktan kaçınmak amacıyla, size kararınızı acilen gözden geçirme ve tersine çevirme çağrısı yapıyoruz" ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)