George Floyd'un son sözleri ortaya çıktı: Anne seni seviyorum, ben öldüm

ABD'de ırkçı polisler tarafından gözaltına alınırken boğazına bastırılarak öldürülen George Floyd'un son sözleri ortaya çıktı. Kayıtlarda Floyd'un en az 20 kez "Nefes alamıyorum" dediği, çocuklarına ve ölmüş annesine seslenerek "Anne seni seviyorum. Çocuklarıma onları sevdiğimi sevdiğimi söyleyin. Ben öldüm" diye haykırdığı duyuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Minneapolis kentinde gözaltına alındığı sırada ırkçı polisler tarafından boğazına bastırılarak öldürülen George Floyd'un son sözlerine ilişkin kayıtlar açıklandı. Yargılanan polislerden birinin duruşmasında açıklanan kayıtlarda, Floyd'un 20'den fazla defa "Nefes alamıyorum" dediği, "Beni öldüreceksiniz" diye haykırdığı, çocuklarına ve ölmüş annesine seslendiği, boğazına bastıran polis Derek Chauvin'in ise "Konuşabiliyorsan yeterince oksijenin var demektir" yanıtı verdiği ortaya çıktı.

'NEFES ALAMIYORSAN KONUŞMAYI KES'

Söz konusu kayıtlar, polis Derek Chauvin'le birlikte yargılanan diğer üç memurdan Thomas Lane ve J Alexander Kueng'in üzerindeki kameralardan elde edildi. Mahkemeye sunulan kayıtlarda, Floyd'un en az 20 defa nefes alamadığını söylediği duyuluyor. Kelepçeli şekilde yerde, polis arabasının yanına yatırıldığı anlarda, "Beni öldüreceksiniz" diyor; boğazına sekiz dakia boyunca diziyle bastıran Derek Chauvin ise "O zaman konuşmayı, bağırmayı kes. Konuşmak epey fazla oksijen harcatır" diyor.

'KORKUYORUM, DAHA ÖNCEDEN BU ŞEKİLDE VURULMUŞTUM'

Kayıtlarda, sahte bir 20 dolar kullandığı iddiasıyla gözaltına alınan Floyd'un başta polislerle işbirliği yaptığı, bir noktada ellerini göstermesi talebine "Ben bu şekilde önceden vurulmuştum" yanıtını verdiği, memur Lane'in Floyd'un 'neden tuhaf davrandığını' sorgulayıp uyuşturucu alıp almadığını sorduğu duyuluyor. Floyd bu soruya "Korkuyorum" yanıtını veriyor.

'BİRAZ SUYA İHTİYACIM VAR'

Floyd, "Karnım acıyor. Boynum acıyor. Her şey acıyor. Biraz suya veya başka bir şeye ihtiyacım var, lütfen" diyor, klostrofik hissettiğini söyleyerek polis arabasına götürülmemek istiyor.

'ÇOCUKLARIMA ONLARI SEVDİĞİMİ SÖYLEYİN, BEN ÖLDÜM'

Bu sırada yine de kendi arabasından çıkarılıp yere yatırılan Floyd defalarca "Anne" diyor; "Buna inanamıyorum. Anne seni seviyorum. Seni seviyorum" ve "Çocuklarıma onları sevdiğimi sevdiğimi söyleyin. Ben öldüm" diye haykırıyor.

YAN YATIRMAYI REDDETTİ

Floyd ısrarla nefes alamadığını söylerken, Lane bir noktada Chauvin'e "Onu yan yatıralım mı?" diye soruyor. Chauvin ise "Hayır onu koyduğumuz yerde duracak" yanıtını veriyor.

Kayıtlar, olay sırasında işe başlayalı sadece birkaç gün geçmiş olan Lane'in avukatlarının açtığı dava çerçevesinde açıklandı. Polis Lane'in avukatları, müvekkillerinin sadece bir 'çaylak' olduğunu ve emirler doğrultusunda hareket ettiğini savunuyor.

George Floyd'un mayıs ayında öldürülmesi başta ülkesi ABD olmak üzere dünya çapında ırkçılık karşıtı öfkeyi tetiklemiş, Siyahların Hayatı Önemlidir protestolarının "Nefes alamıyorum" sloganıyla seslerini duyurmasına yol açmıştı. Floyd'un öldürülmesi sırasında görev başında olan polisler Derek Chauvin, Thomas Lane, J Alexander Kueng ve Tou Thao işten çıkarılmıştı. (DIŞ HABERLER)