Paris Belediyesi'nden Macron'a isyan: Gar projesini engelleyeceğiz

Paris Belediyesi, kentin simgelerinden olan 150 yıllık Gare du Nord istasyonunun yeniden yapılandırılmasını öngören projeye isyan etti. Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Grégoire, yapının alışveriş merkezine dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek, "Tüm imkanları kullanarak projeyi engellemeye çalışacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris'te, Avrupa'nın en işlek tren istasyonu olan Gard du Nord'un Emmanuel Macron hükümeti tarafından yeniden yapılandırılması planına Paris Belediyesi'nden sert tepki geldi. Belediye, mimarların da tarihi dokuyu bozacağı gerekçesiyle karşı olduğu 600 milyon euroluk (yaklaşık 4 milyar 669 milyon TL) projeyi 'ne olursa olsun engelleme' sözü verdi.

'MUTLAK BİR SAÇMALIK'

Paris Belediyesi Başkan Yardımcısı Emmanuel Grégoire, 150 yıllık binanın dükkan, ofis ve spor salonlarının eklenmesiyle 46 bin metrekare genişletilmesini öngören proje için 'mutlak bir saçmalık' tanımını yaptı. "İstasyonun renove edilmesine karşı değiliz, ki bu zaten gerekli. Fakat Gare du Nord her şeyden önce bir tren istasyonu olmalı, bir alışveriş merkezi değil" diyen Grégoire, "Elimizdeki tüm imkanları kullanarak bu projeyi engellemeye çalışacağız" çıkışında bulundu. Grégoire ayrıca, projenin üç yıl içinde bitirilmesine ilişkin belirlenen takvimin de 'güvenilir ya da ciddi olmadığını' söyledi.

'MİMARİ OLARAK KABUL EDİLEMEZ'

StatioNord isimli proje, birçok uzman ve mimar tarafından 'tarihi dokuyu bozacağı' için eleştiriliyor. Geçen yıl 20 mimar ve şehir plancısının oluşturduğu bir ekip, Le Monde gazetesinde yayınlanan açık mektupta, projenin 'mimarı olarak kabul edilemez' olduğunu ve Gare du Nord'un restoranlarla dolu bir alışveriş merkezine dönüştürülmeye çalışıldığını ifade etmişti. İmzacıların arasında ünlü Fransız mimar Jean Nouvel'in de yer aldığı mektupta, şu ifadeler kullanılmıştı: "Yüz binlerce insanı ticari mekanlarda yürümeye zorlamak kabul edilemez."

'ALIŞVERİŞ MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ'

Fransa'nın başkenti Paris'te yer alan Gare du Nord, Eurostar ve Thalys gibi uluslararası tren hatlarına ev sahipliği yapıyor ve günde ortalama 700 binden fazla yolcu bu binayı kullanıyor. Yolcu sayısının 2030'a kadar 900 bini aşacağı gerekçesiyle Gare du Nord'un yeniden yapılandırılacağını söyleyen the Île-de-France bölge valisi Michel Cadot ise istasyonun 'ticaret, spor, kültür ve işi birleştiren kentsel yaşam için yeni bir ortam' haline getirileceğini öne sürüyor.

Projenin, Fransa'da düzenlenecek 2023 Rugby Dünya Kupası ve 2024'te Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacak olan Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na kadar bitirilmesinin planlandığı aktarıldı. (DIŞ HABERLER)