DSÖ 'havadan bulaş' riskini kabul etti

239 bilim insanının bir mektup yazıp korona virüsünün havadan bulaşma riskini kabul etmesini istediği DSÖ'den açıklama: Covid-19'un belirli koşullarda havadan bulaşma ihtimali gözardı edilemez. Kanıtların toplanması ve yorumlanması gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünün havadan da bulaşabildiği konusunda 'kanıtlar bulunduğunu' kabul etti. Dünya çapından 239 bilim insanının DSÖ'den 'havadan bulaş riskini kabul edip tavsiyelerini buna göre güncellemesini' istemesinden sonra gelen açıklamada, DSÖ yetkilisi Benedetta Allegranzi havadan bulaş riskinin gözardı edilemeyeceğini söyledi.

DSÖ'nün hastalık önleme ve kontrol yetkililerinden Allegranzi, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, 239 bilim insanının kendilerine hitaben yazdıkları mektupta anlatılan havadan bulaş riskini şu sözlerle değerlendirdi: "Tarif edilen kamusal alanlarda, özellikle kalabalık, kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlarda, havadan bulaşma ihtimali gözardı edilemez." Allegranzi, "Fakat kanıtların toplanması ve yorumlanması gerekiyor, bunu desteklemeye devam ediyoruz" şerhini düştü.

MEKTUPTA NE DENİYORDU?

239 bilim insanının kaleme aldığı mektupta, şu ana dek virüsün sadece büyük damlacıklarla yüzeylerden bulaştığı yönünde uyarıda bulunan DSÖ'nün tavsiyelerini güncelleyerek havadan küçük damlacıklar yoluyla da bulaştığını kabul etmesi isteniyordu. Böylelikle hükümetlerin salgının kontrol altına alınması için özellikle havalandırmalı kapalı alanlarda daha fazla önlem almasının sağlanması çağrısı yapılıyordu.

'TIP CAMİASINDA TARİHSEL OLARAK RİSKLİ BİR ALAN' 

Colorado Üniversitesi'nden kimyager Jose Jimenez, mektup sayesinde DSÖ'nün havadan bulaşa dair kanıtları teslim etmesini istediklerini söyleyerek, "Bu, DSÖ'ye yönelik bir saldırı değildi. Bilimsel bir tartışma söz konusu ama mektubu kamuoyuna açıklama ihtiyacı duyduk çünkü onlarla yaptığımız birçok sohbette kanıtları duymayı reddettiler" dedi.

The Guardian gazetesine konuşan Jimenez, tıp camiasının tarihsel olarak herhangi bir hastalığın havadan bulaşma ihtimaline muhalefet ettiğini ve bu riskin gerçek kabul edilmesi için çok ciddi kanıtlar istendiğini, zira hem halk arasında hem de sağlık çalışanları arasında panikten endişe edildiğini söyledi. Jimenez, "Eğer insanlar havadan bulaş ifadelerini duyarsa, sağlık çalışanları hastaneye gitmeyi reddedecektir. Veya bütün N95 maskeler satın alınacak ve kalkınmakta olan ülkelerde bu maskelerden hiç kalmayacak" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

239 bilim insanından DSÖ'ye uyarı: Virüs havadan da bulaşıyor, kabul edin239 bilim insanından DSÖ'ye uyarı: Virüs havadan da bulaşıyor, kabul edin