Zimbabve'de yetkililer lüks otomobillerde, sağlık çalışanları grevde

Zimbabve'de korona virüsü salgınıyla beraber derinleşen ekonomik kriz yerel halkı zor durumda bırakırken, üst düzey hükümet yetkililerine binlerce dolarlık özel araçlar tahsis edilmesi tepki çekti. The Guardian'ın haberine göre, sağlık çalışanlarının yüzde 785'e ulaşan enflasyon oranı nedeniyle toplu taşıma bile kullanamadığı ülkede, kıdemli hükümet yetkililerine lüks model araçların dağıtılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zimbabve'de yerel halkı derin bir zorluğa sürükleyen ekonomik çöküşe rağmen, üst düzey hükümet yetkilileri için alınan otomobillere milyonlarca dolar harcanıyor. Ülkede, ortalama 40 bin dolar (yaklaşık 274 bin TL) değerindeki onlarca aracın kıdemli görevlilere dağıtıldığı belirtildi.

'İKTİDARA DESTEK SAĞLAMA ÇABASI'

Büyükelçiler ve diğer hükümet çalışanlarına dağıtılan otomobillerin, Zimbabve Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa'nın iktidara destek sağlama çabasının bir parçası olarak yorumlanıyor. Kıdemli hükümet yetkililerine lüks model araçların, düşük rütbeli yetkililer ise daha mütevazı araçların dağıtıldığı aktarılıyor.

'50 ELÇİYE ARAÇLARI TESLİM EDİLDİ'

Zimbabve Dışişleri Bakanı Sibusiso Moyo, parlamento komite toplantısında 50 diplomatik elçi de dahil olmak üzere bazı personellere yeni araçların teslim edildiğini söyledi. Başka bir meclis oturumunda ise, Zimbabve sağlık hizmetleri kurulu başkanı, komisyon üyelerinin yakın zamanda her biri yaklaşık 50 bin dolar değerinde Range Rover markalı araçları teslim aldığını dile getirdi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVDE

Hükümet yetkililerine binlerce dolarlık araçların dağıtıldığı ülkede korona virüsü salgınıyla beraber derinleşen ekonomik kriz yerel halkı etkilemeye devam ediyor. Binlerce doktor ve hemşire, çalışma koşulları ve koruyucu ekipman eksikliği nedeniyle grevde.

Zimbabve'nin en büyük hemşireler sendikası, yıllık enflasyon değerinin yüzde 785'e ulaştığını ve üyelerin artık temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını aktardı. Toplu taşıma ücretlerinin de yükselmesiyle birçok hemşirenin işe yürüyerek gitmek zorunda kaldığı belirtildi. Yaklaşık 15 bin hemşireyi temsil eden Zimbabwe Hemşireler Derneği'nin başkanı Enock Dongo'nun açıklamasında, "İşe gitmek istesek bile bundan mahrum bırakılıyoruz" ifadeleri yer aldı. (DIŞ HABERLER)