Macaristan: AB'nin seyahat listesine uymayacağız

Avrupa Birliği'nin korona virüsü nedeniyle kapatılan dış sınırlarını açma kararı aldığı 'güvenli ülkeler' listesi birlik içinde tartışma yarattı. İtalya'nın ardından Macaristan da, AB dışındaki ülkelere sınırlarını açmayacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği'nin seyahat sınırlandırmasını kaldırdığı 'güvenli ülkeler listesi'ne uymayacaklarını açıkladı. Orban, halk sağlığını korumak adına bu listedeki ülkelerden Schengen bölgesinde olmayanların Macaristan'a girişine izin verilmeyeceğini, sadece Sırbistan'la kara sınırlarını açacaklarını duyurdu.

Avrupa Birliği 'güvenli ülkeler' listesini salı günü açıklamış; üye ülkelerin, bu listedeki 14 ülkeden zaruri olmayan seyahatlere de izin verebileceği yönünde tavsiyede bulunmuştu. Listede Türkiye yer almazken, AB Konseyi bu 14 ülkeden başka yerlerden seyahatlere izin vermek isteyen ülkelere Brüksel'le koordinasyon kurma şartı da koşmuştu. İzin verilen ülkelerse şöyleydi: Sırbistan, Karadağ, Cezayir, Tunus, Fas, Yeni Zelanda, Avustralya, Ruanda, Kanada, Gürcistan, Güney Kore, Japonya, Tayland, Uruguay.

'MACARİSTAN HALKININ SAĞLIK ÇIKARLARINA AYKIRI'

Macaristan, işte bu listeden sadece Sırbistan'la olan sınırlarını açma kararı aldı. Orban Facebook'ta paylaştığı görüntülü mesajında, "Şu an için AB'nin talebini destekleyemeyiz çünkü bu, Macaristan halkının sağlık çıkarlarına aykırı" dedi. Orban, sınırlarını AB dışından tek komşuları olan ve büyük bir Macar etnik azınlığa ev sahipliği yapan Sırbistan'a açacaklarını söyledi.

TRANSİT YOLCULARA ÖZEL KORİDOR AÇILACAK

Orban, Macaristan üzerinden diğer ülkelere transit seyahat yapan yolcular için de korona virüsü krizinin ilk başında oluşturulan 'insani koridor'un yeniden kurulacağını açıkladı. "Macaristan üzerinden seyahat eden herkesin bu koridoru kullanması gerekecek" diyen Orban, "Bu rotadan çıkmalarına izin verilmeyecek ve sıkı sınır kontrolleri getireceğiz" ifadelerini kullandı.

Macaristan'da dün itibarıyla 4 bin 157 korona virüsü vakası, 586 ölüm kaydedildi.

İTALYA DA BENZER BİR KARAR AÇIKLADI

Dünyada korona virüsü kaynaklı en yüksek ölüm oranlarına sahne olmuş İtalya da, AB listesine uymayacaklarını, seyahat özgürlüğü sağlanan Schengen alanı dışındaki ülkelere yönelik karantina önlemlerinin süreceğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Resmen açıklandı: AB Türkiye'ye seyahat uyarısını kaldırmadıResmen açıklandı: AB Türkiye'ye seyahat uyarısını kaldırmadı