Resmen açıklandı: AB Türkiye'ye seyahat uyarısını kaldırmadı

Avrupa Birliği, korona virüsü nedeniyle kapattığı dış sınırlarını 1 Temmuz'dan itibaren hangi ülkelere açacağı konusunda uzlaşmaya vardı. AB Konseyi'nin tavsiye niteliğindeki kararıyla oluşturulan 14 ülkelik 'güvenli seyahat' listesinde Türkiye yer almadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği, korona virüsü nedeniyle kapattığı dış sınırlarını öncelikli olarak hangi ülkelere açacağına dair nihai liste üzerinde uzlaşma sağladı. Türkiye, salgın açısından 'güvenli' addedilen ve seyahat uyarısı kaldırılan 14 ülke arasında yer almadı.

HANGİ ÜLKELERE AÇILIYOR?

Avrupa Birliği'ne üye hükümetleri temsil eden AB Konseyi'nin açıkladığı tavsiye kararına göre üyeler, 1 Temmuz'dan (yarın) itibaren şu 14 ülkeyle sınırlarını iş veya tatil gerekçesiyle yapılacak, zaruri olmayan seyahatler için de resmen açacak: Sırbistan, Karadağ, Cezayir, Tunus, Fas, Yeni Zelanda, Avustralya, Ruanda, Kanada, Gürcistan, Güney Kore, Japonya, Tayland, Uruguay.

ÇİN'E MÜTEKABİLİYET ŞARTI 

Konsey'in tavsiye kararı uyarınca, Türkiye'nin yanı sıra Rusya, ABD ve Brezilya'ya yönelik seyahat uyarıları da kaldırılmadı. Çin'in ise mütekabiliyet temelinde listeye alınabileceği, yani Pekin yönetiminin AB vatandaşlarının seyahatine izin vermesi halinde Brüksel'in de Çin vatandaşlarına izin verileceği belirtildi.

İKİ HAFTADA BİR GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Konsey açıklamasına göre, söz konusu liste her iki haftada bir gözden geçirilecek; ulusal çaptaki korona salgınının gidişatına göre yeni ülkeler listeye eklenebilecek veya listeden çıkarılanlar olabilecek.

SINIRLARINI LİSTEDE OLMAYAN BİR ÜLKEYE AÇMAK İSTEYEN AB'YE DANIŞMAK ZORUNDA

Öte yandan, AB Konseyi'nin tavsiye niteliğindeki kararı bağlayıcı değil. Dolayısıyla, üye ülkeler, söz konusu listedeki üçüncü ülkelerin hangilerine sınırlarını nasıl bir takvimle ile açacağına kendileri karar verebilir. Bununla birlikte metinde, "Üye bir ülke, listede yer almayan üçüncü ülkelere yönelik seyahat kısıtlamalarını koordineli bir karar alınmadan kaldırmamalıdır" vurgusu yapılıyor.

KİMLER MUAF OLACAK?

AB'nin güvenli listesinde yer almayan ve seyahat kısıtlamalarının sürdüğü diğer ülkelerden bazı kişilere de muafiyet sağlandı. Buna göre, AB vatandaşı olan kişiler ve aileleri, uzun zamandır AB'de oturma izni bulunanlar ve aileleri, zaruri nedenlerle ziyaret etmesi gerekenler ve Schengen bölgesiyle bağlantılı olan İzlanda, Lichtenstein, Norveç ve İsveç'te yaşayanlar devam eden kısıtlamalardan muaf olacak.

HANGİ KRİTERLER ARANIYOR?

AB Konseyi, 'güvenli ülkeler' listesinde yer almak için son 14 günde her 100 bin kişide tespit edilen korona vakası sayısının AB ortalamasına yakın veya bu ortalamanın altında olması gerektiğini açıkladı. Aynı zamanda, vaka sayılarının son 14 gün içinde azalma eğiliminde olması veya istikrarlı gitmesi gerektiği de belirtildi. Konsey, listeye alınacak ülkelerde salgına ilişkin açıklanan bilgilerin güvenli olması, test, temas takibi, önlem ve tedavinin uluslararası sağlık düzenlemelerine uygun olması gerektiğini de açıkladı. Buna göre, AB heyetlerinin bu konularda sağladığı bilgiler de dikkate alınarak listede değişiklikler yapılabilecek. (DIŞ HABERLER)