İran'da kadın hakları savunucularına korona tahliyesi engelleniyor

Sivil toplum kuruluşları, İran'ın cezaevindeki kadın hakları savunucularını korona salgınına rağmen serbest bırakmamak için yeni suçlamalarla karşı karşıya bıraktığını aktardı. Nergis Muhammedi'nin ailesi, 'Kerbela yası sırasında dans etmekle suçlanan' kızlarının ek beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını nedeniyle bu yılın başında 85 bin mahkumun geçici olarak serbest bırakıldığı İran'da kadın ve insan hakları savunucularının serbest bırakılmamaları için yeni suçlamalarla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Körfez İnsan Hakları Merkezi (GCHR) de dahil olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu, hükümeti kadın hakları savunucularını bırakmamak için yeni suçlamalar getirmekle suçluyor.

 'DANS ETME' SUÇLAMASIYLA EK HAPİS CEZASI

2015 yılında idam cezasına karşı bir kampanya başlattığı için 16 yıl hapis cezasına mahkum edilen, İran'ın tanınmış kadın hakları savunucularından Nergis Muhammedi'nin ailesi, 'İmam Hüseyin'in ölümü ve Kerbela olayını anmak için tutulan yas döneminde dans etmekle suçlandığını' söyledi. Ailenin 'absürd' olarak nitelendirdiği suçlama nedeniyle Evin Cezaevi'nde olan Muhammedi'nin beş yıl daha hapis ve 74 kırbaç cezasına çarptırılabileceği belirtildi.

SİYASİ MAHKUMLARIN İNFAZINI ELEŞTİRDİ, 25 AY EK CEZA ALDI

İdam cezasına karşı propaganda düzenlediği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan ve 4 Temmuz'da serbest bırakılması öngörülen 32 yaşındaki Atena Daemi ise siyasi mahkumların infazını eleştiren bir mektup yazdığı için 25 ay daha hapis cezasıyla karşı karşıya. Daemi'nin ailesi aynı zamanda cezaevinde hükümet karşıtı slogan attığı için 'düzeni bozmaktan' ek suçlamalarla karşı karşıya olduğunu aktardı.

Başörtüsü takmadığı gerekçesiyle 2019 yılında mahkum edilen 22 yaşındaki Saba Kord Afshari'nin cezası ise 24 yıla çıkartıldı. (DIŞ HABERLER)