Halkbank ABD'de reddi hakim talebinde bulunacak

İran yaptırımlarının delinmesiyle ilgili ABD'de görülen davada Halkbank'ın, yargıç Richard Berman'ın değiştirilmesini istediği belirtildi. Halkbank'ın avukatına, resmi olarak reddi hakim talebinde bulunması için 14 Temmuz'a kadar süre verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'un kitabıyla yeniden gündeme gelen Halkbank davasında kritik bir gelişme yaşandı. Trump yönetiminin davaya bakan New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman'ı görevden almasının ardından bu kez de Halkbank'ın reddi hakim talebinde bulunarak davaya bakan yargıç Richard Berman'ın değiştirilmesini isteyeceği belirtildi.

Reuters ajansının haberine göre, Halkbank'ın ABD'deki avukatlarından Robert Cary, yargıç Berman'dan davadan çekilmesini isteyecek. Cary'nin bir duruşmada yargıcı bu talepleri konusunda sözlü olarak haberdar ettiği, Berman'ın ise 14 Temmuz tarihine kadar resmi bir talepte bulunulmasını istediği belirtildi. Reuters'ın haberine göre, avukat Cary henüz bu talebe bir gerekçe sunmadı.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ

Eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton geçtiğimiz hafta yayımlanan kitabında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmelerde Halkbank davasının da gündeme geldiği, 'Trump'ın meseleyi halledeceğini' söylediği ve 'Obama'ya yakın olan New York Güney Bölgesi savcılarını kendisine yakın kişilerle değiştirme' sinyali verdiği iddia edilmişti. Kitabın yarattığı tartışmanın tozu henüz kalkmamışken de, hem Halkbank davasına hem de Trump'ın şahsi avukatı Rudy Giuliani'yi soruşturan savcı Geoffrey Berman görevden alınmıştı.

Halkbank'ın değiştirilmesini istediği yargıç Richard Berman ise Halkbank'ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı, Rıza Sarraf'ın ise tanık sandalyesine oturarak Amerikan devletiyle anlaşma yaptığı İran yaptırımları davasının da yargıcıydı. (DIŞ HABERLER)

 Trump, Halkbank davasının savcısını görevden aldıTrump, Halkbank davasının savcısını görevden aldı