Çin'de pandemiye yol açabilecek yeni grip virüsü keşfedildi

Çin'de yapılan bir araştırmada, dünya çapında yeni bir salgına yol açma potansiyeli taşıyan yeni bir tür domuz gribi virüsü bulundu. Araştırmacılar, virüsün insandan insana bulaşacak bir mutasyon geçirmek için gerekli özellikleri taşıdığını tespit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çinli bilim insanları, küresel bir salgını daha tetikleme potansiyeli taşıyan yeni bir virüs türü keşfetti. G4 adı verilen virüs domuzlarda tespit edildi.

Amerikan bilim dergisi PNAS'ta yayımlanan araştırmaya göre, yeni bir domuz gribi salgınını tetikleme ihtimali içeren virüsün şu an için insandan insana bulaştığına dair kanıt bulunmuyor. Ancak araştırmalar virüsün mutasyon geçirerek yayılmasından endişeleniyor.

'MUTASYON İÇİN GEREKEN ÖZELLİKLERE SAHİP'

Araştırmada virüsün 'insanları enfekte edecek şekilde adapte olmak için gereken tüm temel özellikleri taşıdığı' belirtildi; "G4 virüsünün insanları enfekte etmesinin insanlara adaptasyonunu artırması ve insanlar arasında bir salgına yol açmasından endişe duyuyoruz" denildi. Araştırmacılar, domuzlarla yakın çalışan kişilerin izlenmesi için acil önlem alınması çağrısı yaptı.

Araştırmada Çin'in 10 bölgesindeki domuz çiftliklerinde 30 bin domuzdan 2011-2018 arasında alınan sürüntüler incelendi. Araştırmacılar 179 domuz gribi virüsü saptarken, 2009'da küresel salgına yol açmış H1N1 virüsünün bir alt türü olan G4' en fazla görülen virüs oldu.

'ÇİN NÜFUSUNUN YÜZDE 4.4'Ü VİRÜSÜ ALDI'

Antikor testlerindeyse, G4'ün Çin'de domuz çiftliklerinde çalışan kişilerin yüzde 10'unu şimdiden enfekte ettiği tespit edildi. Testler, Çin nüfusunun genelinin yüzde 4.4'ünün de bu virüsü aldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, mevsimsel gribe karşı bağışıklığın G4 karşısında işe yaramadığını da vurguladı. (DIŞ HABERLER)