Varşova Belediye Başkanı Duda'yı zorladı, Polonya seçimleri ikinci tura kaldı

Polonya'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. İktidardaki muhafazakâr Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, sol, liberal ve Yeşillerin desteklediği Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski karşısında ilk turda kazanamadı. Trzaskowski, ikinci turda 'değişim' için muhalefete birleşme çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda Avrupa Birliği'yle sık sık çatışma yaşayan sağcı popülist Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ilk turda seçilmek için yeterli oyu alamadı. Başkent Varşova'nın Belediye Başkanı Rafał Trzaskowski'nin yakaladığı çıkışla, seçimler ikinci tura kaldı. Özgürlükler temelinde kısa süreli bir kampanya ile Duda'yı zorlamayı başaran Trzaskowski, muhalefete 'değişim' için ikinci turda birleşme çağrısında bulundu.

Sandık çıkışı anketlerine göre, iktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) desteklediği Duda yüzde 41, sol, liberal ve Yeşillerin oluşturduğu Sivil Platformu'nun (PO) desteklediği Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski ise yüzde 30 oranında oy aldı. Bağımsız aday Szymon Hołownia seçimleri üçüncü, faşist-milliyeti aday Krzysztof Bosak dördüncü bitirdi.

'POLONYA'NIN SİYASİ KADERİ DEĞİŞEBİLİR'

İlk turda hiçbir adayın yüzde 50 oranına ulaşamaması nedeniyle, seçimlerin ikinci turu 12 Temmuz'da yapılacak. Yorumcular, seçim sonuçlarının PiS'in iktidarı sırasında toplumsal kutuplaşmaya maruz bırakılan Polonya'nın siyasi kaderini değiştirebileceğine dikkat çekiyor.

Polonya’da başkanlık seçimlerinin düğümü ikinci turda nasıl çözülür?Polonya’da başkanlık seçimlerinin düğümü ikinci turda nasıl çözülür?

NEFRET SÖYLEMİNE DAYALI KAMPANYA

PiS, 2015'te iktidara gelişinden bu yana Polonya'yı üyesi olduğu Avrupa Birliği'yle çatışma rotasına sokmuş bir parti. Parti Brüksel tarafından demokrasiyi geriletmekle eleştirilirken, Duda da seçim kampanyasında muhafazakâr tabanına hitap etmek için sık sık eşcinsellere karşı nefret söylemi kullanıp milliyetçi çıkışlar yaptı. Polonya Cumhurbaşkanı, dün akşamki seçim sonuçlarından sonra yaptığı açıklamada da, eleştirilere maruz kalmasına rağmen beş yıl önceki ilk turdan daha fazla oy aldığını söyledi.

'TOPLUMUN YÜZDE 58'İ DEĞİŞİM İSTİYOR'

Özgürlükçü bir temelde kısa ama enerjik bir kampanya yürütüp 'yeni bir dönem vaat eden' Varşova Belediye Başkanı Trzaskowski ise diğer adaylara oy veren herkese ikinci turda birleşme çağrısı yaptı. Trzaskowski, "Seçimler en önemli şeyi ortaya koydu: Toplumumuzun yüzde 58'i değişim istiyor. Bütün vatandaşlara şunu söylemek istiyorum, sizin adayınız olacağım. Değişimin adayı olacağım" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)