Rusya Putin için sandık başında

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2036 yılına kadar iktidarda kalmasının önünü açacak anayasa değişikliği referandumu başladı. Yedi gün sürecek oylama, muhalefet tarafından 'anayasal darbe' olarak eleştiriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 2036 yılına kadar iktidar yolunu açacak kapsamlı anayasa değişiklikleri için referandum bugün başladı. Yedi gün sürecek oylama Rusya hükümeti tarafından 'reform' olarak sunulsa da, muhalefet 'anayasal darbe' eleştirisi getiriyor.

Oylamaya sunulan değişiklikler, Rusya'da devlet başkanlarının görev süresini altı yıllık iki dönemle sınırlayan anayasa maddelerinin yeniden düzenlenmesini öngörüyor. Değişiklikler, kabul edilmesi halinde 20 yıldır iktidarda olan 67 yaşındaki Putin'in son iki dönemini 'sıfırlayacak' ve Rus lidere iki dönem üst üste yeniden görev yapma yolu açılacak. Putin, mevcut döneminin sonlanacağı 2024 yılından sonra iki dönem üst üste yeniden devlet başkanlığına aday olabilecek. Rus lider geçtiğimiz hafta yeniden aday olabileceğini ama kesin bir karar vermediğini söylemişti.

Anayasa değişikliği referandumunun 22 Nisan tarihinde yapılması planlanıyordu. Ancak oylama korona virüsü salgını nedeniyle ertelenmişti. Rusya halkı, bugün başlayan referandum için 1 Temmuz'a kadar oy kullanabilecek. Rusya'da korona virüsü vakalarının sayısı dün 600 bini geçmişken, yetkililer oylama sırasında gerekli sosyal mesafe tedbirlerinin alındığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)

Anayasa Mahkemesi Putin'e 2036 yolunu açtıAnayasa Mahkemesi Putin'e 2036 yolunu açtı

Putin'e 2036'ya kadar iktidar yolu açılıyorPutin'e 2036'ya kadar iktidar yolu açılıyor