İki 'Tanzanit' sattı, bir gecede milyoner oldu

Tanzanya'da bir madenci, dünyanın en nadir taşlarından biri sayılan Tanzanit'ten 3.4 milyon dolar kazandı. Toplamda 15 kilogram ağırlığında iki farklı taş bulan 52 yaşındaki Saniniu Laizer bir gecede milyoner oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Tanzanya'da bir madenci, nadir bulunan iki işlenmemiş Tanzanit taşını 3.4 milyon dolara sattı. Bir gecede milyoner olan Saniniu Laizer, yaşam biçimini değiştirmeyeceğini söyledi.

Tanzanit, dünyada en nadir bulunan değerli taşlardan biri. Taş sadece kuzey Tanzanya'da bulunurken, önümüzdeki 20 yıl içinde tamamen tükenmesi bekleniyor. Yeşil, kırmızı, mor ve mavi renklerde bulunan taşın değeri renginin netliği ve saydamlığıyla ölçülüyor.

'TARİHTEKİ EN BÜYÜK BULUNTU'

Laizer'in kuzeydeki Manyara bölgesinde çıkardığı iki taşın, bugüne dek Tanzanya'da görülen en büyük 'buluntu' olduğu belirtiliyor. Taşlardan biri 9.2, diğeri 5.8 kilogram ağırlığında. Tanzanyalı yetkililer ise ülkede bu tarihten önce çıkarılan en büyük Tanzanit'in 3.3 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.

Tanzanya Madencilik Bakanlığı'na satan Laizer ise "Yarın büyük bir parti olacak" dedi. Dört eşi ve 30'dan fazla çocuğu olan Laizer, yaşam biçimini değiştirmeyeceğini ve 2 bin ineğiyle ilgilenmeye devam edeceğini söyledi.

'OKUL YAPTIRACAĞIM'

Yaşadığı Simanjiro bölgesine yatırım yapacağını da söyleyen Laizer, "Bir alışveriş merkezi ve evimin yakınına bir okul inşa etmek istiyorum. Burada çocuklarını okula götürecek parası olmayan çok fazla yoksul insan yaşıyor" dedi. Laizer, sahibi olduğu küçük ölçekli maden işletmesini de artık profesyonel bir şekilde yönetmek istediğini söyleyip, "Ben eğitimli değilim ama işlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesinden hoşlanıyorum. Dolayısıyla çocuklarımın işi profesyonel olarak yönetmesini istiyorum" diye konuştu.

DEVLET BAŞKANI TELEFON EDİP KUTLADI

2015 yılında ülkenin madenlerini koruma ve hükümetin bu alandan elde ettiği geliri artırma vaadiyle iktidara gelen Devlet Başkanı John Magufuli de kutlama için Laizer'e telefon etti. Tanzanya'da Laizer gibi küçük ölçekli madencilik yapan kişilerin Tanzanit aramak için devletten lisans alması gerekiyor. Ancak özellikle de büyük maden şirketlerinin sahalarının yakınlarında yasadışı maden arayışı engellenemiyor. Devlet Başkanı Magufuli, 2017 yılında dünyanın tek Tanzanit kaynağı olduğu düşünülen Manyara'daki Merelani maden sahasının etrafında yasadışı madenciliği engellemek için 24 kilometre uzunluğunda bir duvar inşa ettirmişti. (DIŞ HABERLER)