Pakistan'da kan plazması karaborsaya düştü

Korona virüsü vakalarının hızla arttığı Pakistan'da, Covid-19 tedavisinde kullanılan kan plazması karaborsada 800 bin rupiye satılıyor. İslamabad'daki doktorlar, korona tedavisinde kullanılan ilaç ve oksijen tüplerinin de karaborsada satıldığını, hastanelerde stok sıkıntısı yaşandığını aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü vakalarının hızla arttığı ve 185 binden fazla vakanın kaydedildiği Pakistan'da, tedavi için ihtiyaç duyulan kan plazması karaborsaya düştü. Covid-19 hastalığı nedeniyle enfekte olduktan sonra iyileşen kişilerden alınan plazmanın fiyatı karaborsada 800 bin rupiye kadar (yaklaşık 72 bin TL) çıkıyor.

Tedavi olmak isteyen kişilerin, korona virüsünün neden olduğu Covid-19'un tedavisinde kullanılan ve daha önce hastalığı atlatan kişilerden alınan plazmayı karaborsadan temin ettiği belirtildi. Pakistan'ın başkenti İslamabad'da doktorlar, bağışıklık sistemi tarafından virüsle mücadele eden antikorları içeren plazmanın 'aracılar' tarafından satıldığını söyledi.

200 BİN-800 BİN RUPİ ARASINDA SATILIYOR

İsmini paylaşmak istemeyen bir doktor, "Hastane içinde değil ama gözümün önünde satıldığını gördüm" dedi ve şöyle devam etti: "Genellikle bir hastanın yakınları, iyileşmiş kişiye yaklaşarak kan bağışında bulunmasını istiyor. 200 bin ila 800 bin rupi (yaklaşık 18 bin-72 bin TL) üzerinde anlaşarak özel bir laboratuvara gidiyorlar ve plazma alınıyor ve bu şekilde plazma 'bağışlanıyor'."

Plazma tedavisinin 'mucize olduğuna inandıklarını' söyleyen doktor "Bir ailenin Covid-19 olduktan sonra plazmaya 3.5 milyon rupi (yalaşık 317 bin TL) verdiğini biliyorum" dedi.

İLAÇLAR VE OKSİJEN TÜPÜ DE KARABORSADA

İslamabad'daki doktorlar plazmanın yanı sıra tedavide kullanılan ilaçların da karaborsadan satıldığını ve bu yüzden hastanede stok kalmadığını aktardı. Covid-19 tedavisinde kullanılan deksametazonun ve oksiyen tüplerinin tükendiği aktarıldı.

Federal soruşturma bürosu ise plazmanın karaborsadan satıldığının farkında olduklarını ancak bireysel vaka araştırmalarının polise bağlı olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)