Süper bilgisayar korona virüsüne karşı: Fugaku, tedavi yöntemlerini araştıracak

'Dünyanın en hızlı süper bilgisayarı' olarak adlandırılan Fugaku, korona virüsüyle mücadelede tedavi yöntemlerinin bulunmasında yardımcı olacak. Saniyede 415 katrilyondan fazla hesaplama yapabilen süper bilgisayar, 2 bin ilaç arasından Covid-19 tedavisinde işe yarayacak olanları belirleyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da üretilen bir süper bilgisayar, korona virüsüne karşı devreye sokuluyor. Dünyanın en hızlısı olduğu belirtilen ve saniyede 415 katrilyondan fazla hesaplama yapabilen Fugaku isimli süper bilgisayar, 2 bin ilaç arasında tarama yaparak olası tedavileri belirlemeye çalışacak.

Japonya'da teknoloji devi Fujitsu ve devlet destekli araştırma enstitüsü Riken ortaklığında iki yılda geliştirilen Fugaku daha önce, korona virüsünün bölmelere ayrılmış ofis ortamında ve camları açık bir kalabalık trende nasıl yayılacağının simülasyonunu da yaptı. Süper bilgisayarın, korona tedavileriyle ilgili çalışmasına ise 2021 Nisan'ndan itibaren tam zamanlı olarak başlaması planlanıyor.

Japonya, en iyi ve en hızlı sisteme sahip bilgisayarların sıralandığı Top500 listesinde 2011'den bu yana ilk kez geçtiğimiz hafta birinci sıraya yerleşmişti. Fugaku ise ABD'de üretilen Summit'i ikinci sıraya düşürmüş durumda. Fugaku'nun, Summit'ten 2.8 kat daha hızlı olduğu ve haftada binlerce maddeyi test edebildiği aktarılıyor.

TSUNAMİDEN KAÇIŞ YOLLARINI HARİTALAYACAK

Normal bir bilgisayardan 100 kat daha hızlı olan süper bilgisayarlar, nükleer patlamaları simüle etmek, sanal olarak silah testi yapmak ve iklim sistemlerini modellemek için kullanılıyor. Sismik olarak oldukça aktif olan Japonya'da, Fugaku bir depremin ve tsunaminin etkisini modelleyecek ve kaçış yollarını haritalamak için de kullanılacak. (DIŞ HABERLER)