Hindistan'da 25 lüks otel Covid-19 tedavi merkezine dönüştürülüyor

Korona virüsü salgını nedeniyle vakaların hızla arttığı ve hastane yataklarının yetersiz kaldığı Hindistan'da oteller Covid-19 bakım merkezlerine dönüştürülüyor. Eğitim gören otel çalışanları ise virüse doğrudan maruz kalacakları için endişeli. Bu sürece girerken korktuğunu söyleyen bir otel çalışanı, "Turizm ve otel işletmeciliği eğitimimi bunu düşünerek almadım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınında en çok vakaya sahip olan ülkeler arasında dördüncü sırada olan Hindistan'da hastane kapasitesinin yetersizliği tartışılırken, Yeni Delhi hükümeti lüks otelleri sağlık sistemine destek için hazırlıyor. 25 otel, bu haftadan itibaren hafif ve orta şiddette semptom gösteren Covid-19 hastalarını ağırlayacak.

OTEL ÇALIŞANLARI ENDİŞELİ

Hindistan'da hastane yatağı eksikliği yaşanırken otel çalışanlarının Covid-19 hastalarının bakımı için eğitimine başlandı. Yeni Delhi'de 75 otel çalışanına eğitim veren Kannu Sharma, çalışanların endişeli olduğunu söyledi. Sharma, "Virüsü ailelerine götürme ve biyomedikal atıkların hijyeni ile baş edip edemeyecekleri konularında endişe duyuyorlar" dedi.

Otellerde çalışan temizlik personeline, yatak ve çarşafların dezenfekte edilmesi için eğitim verdiği aktarıldı. Sharma, bütün bunların normal temizlik sürecinden önce özel kimyasallarla dezenfekte edilmesi ve ardından üç gün güneşte kurumaya bırakılması gerektiğini dile getirdi.

'BEN BUNUN İÇİN EĞİTİM ALMADIM'

Temizlik işlemlerinin yanı sıra koruyucu ekipman kullanımı hakkında da eğitimler verildi. Otel yönetimi tarafından hastane işlerinden muaf tutulan iş arkadaşlarını kıskandığını söyleyen bir kadın ,"Kesin koruyucu ekipmanları yanlış kullanacağım ve kendimi virüse maruz bırakacağım" dedi. Bu sürece girerken korktuğunu dile getiren otel çalışanı, "Turizm ve otel işletmeciliği eğitimimi bunu düşünerek almadım" ifadelerini kullandı.

Bir eczanede çalışan Mansi Kalra, "Normalde oda temizliğinden sorumlu birisinin bana ilaç vermesini istemiyorum. Bunu tıbbi personelin yapması gerekiyor aksi halde hiçbir otele gitmeyeceğim" dedi.

Hükümet yetkilileri en az 9 bin yatağa ihtiyaç duyulduğunu ve eğitimlerin sürdürüldüğü her otelin, en yakın hastaneye bağlanacağını aktardı. Otel çalışanlarının endişelerinin yanı sıra bir takım teknik sorunlar da mevcut. Otel asansörlerinin sedye veya sandalye alacak alana sahip olmaması, klima sistemlerinin yetersizliği bu sorunlar arasında.

'YENİLİKÇİ OLMALIYIZ'

Delhi Tabipler Birliği başkanı Dr. Girish Tyagi, hastaların oksijen seviyelerini kontrol etmek ve hastaneye nakledilmesi sürecini belirlemek adına otel çalışanlarının kolayca eğitilebileceğini söyledi. Otel çalışanlarının sağlıkçıların gözetiminde olacağını dile getiren Tyagi, "Bu olağan dışı zamanlarda salgınla başa çıkmak için yenilikçi olmalıyız" dedi.

Otel sahipleri ve yöneticileri ise bu süreçte hükümetin kendilerine danışmadığını söylüyor. Hastaneye dönüştürülecek otellerde rezervasyonların iptal edilmesiyle beraber yaşanan kayıpların ise nasıl telafi edileceği henüz bilinmiyor.

'OTELLERE EK MALİYET YÜKÜ BİNECEK'

Otel danışmanı olarak çalışan Manav Thadani, hiçbir hükümetin oteller bu şekilde el koyamacağını söyledi. Bu süreçte otel çalışanlarının ve yöneticilerine ek maliyet yükünün bineceğini dile getiren Thadani, "Oteller daha fazla harcama yapacak ve karşılığını alamayacak" dedi. (DIŞ HABERLER)