Trump, Halkbank davasının savcısını görevden aldı

ABD Başkanı Trump, New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman'ı görevden aldı. Halkbank davasının da savcısı olan Berman, Trump'a önce kendisine yakın isimleri soruşturmuştu. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın, daha önce kendisine yakın isimleri soruşturan New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman'ı görevden aldı.

Adalet Bakanı William Barr, cuma günü istifa etmeyeceğini açıklayan Berman'a Trump'ın kararını bildiren bir mektup gönderdi. Barr, mektupta "Maalesef dün gece yapmış olduğunuz açıklama ile kamu hizmeti yerine şovu seçtiniz. İstifa etme niyetiniz olmadığını beyan ettiğiniz için, Başkan'dan bugün itibarıyla sizi görevden almasını istedim ve kendisi de bunu yaptı" ifadelerini kullandı.

Berman'ın yerine resmi bir atama gerçekleşene kadar Başsavcı Yardımcısı Audrey Strauss'ın vekalet edeceğini belirten Barr, "Kamuoyuna iki hafta içinde Güney Bölge Başsavcılığı ofisinden ayrılacağınızı bildirmekle birlikte, ayrılışınızın dostane olabileceğini umuyorum" dedi.

TRUMP: KARAR MÜDAHALE ETMEDİM

Diğer yandan basın mensupları tarafından karara ilişkin yöneltilen bir soruya cevap veren Trump ise söz konusu kararın Adalet Bakanı Barr tarafından talep edildiğini ve kendisinin buna müdahale etmediğini söyledi.

Perşembe günü Başsavcı Berman'ın görevinden ayrılacağı iddia edilmiş ancak Berman istifa ettiğine ilişkin haberi Bakanlığın açıklamasında gördüğünü belirterek, böyle bir niyeti olmadığını, Senato yerine yeni bir adayı onaylarsa ayrılacağını ifade etmişti.

Halkbank davasına bakan da bakan Berman, daha önce Trump'ın eski avukatı Michael Cohen ve halen Trump'ın kişisel avukatlığını yapan Rudy Giuliani gibi birçok isme ilişkin yürüttüğü soruşturmalarla tanınıyor. (WASHINGTON/AA)

ABD'de Halkbank başsavcısı Trump'ın görevden alma girişimine direniyorABD'de Halkbank başsavcısı Trump'ın görevden alma girişimine direniyor