Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun rakibi seçim öncesi gözaltına alındı

Ağustos ayında düzenlenmesi planlanan başkanlık seçimleri öncesi, 26 yıldır devlet başkanı olan Aleksandr Lukaşenko'nun rakibi Viktor Babariko gözaltına alındı. Lukaşenko, 'istikrarsızlık yaratmayı amaçlayan büyük çapta bir planın önlendiğini' öne sürdü. Babariko'nun gözaltına alınmasının ardından başkent Minsk'te düzenlenen protestolarda onlarca kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus'ta, ağustos ayında düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesi Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun en büyük rakibi Viktor Babariko'nun perşembe günü gözaltına alınması ülkede tansiyonu yükseltti. Babariko'nun destekçileri başkent Minsk'te protestolar düzenledi. Gösterilerde, aralarında yabancı basın için de çalışan gazetecilerin olduğu en az 10 kişinin gözaltına alındığını bildirildi.

LUKAŞENKO, YURT DIŞINDAN MÜDAHALE OLDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

Ülkeyi 26 yıldır demir yumrukla yöneten Lukaşenko, Babariko'nun gözaltına alınmasının ardından ülkesinde 'istikrarsızlık yaratmayı amaçlayan büyük çapta bir planın önlendiğini ve bu istikrarsızlığın yurt dışından kontrol edildiğini' ileri sürdü. Lukaşenko yaptığı açıklamada, 'hem Batı'dan hem de Doğu'dan çıkar odaklarının Belarus'a yöneldiğini ve bazı güçlerin aktif hale geldiğini' söyledi ancak hangi ülkeleri kastettiğini açıklamadı.

"Belarus'u istikrarsızlaştırmaya yönelik büyük çapta bir planı önledik" diyen Lukaşenko şöyle konuştu: "Bu şaka ya göz korkutma yöntemi değil, ülkeyi bir tür 'Maydan'a (2014'teki Ukrayna protestoları) götürme girişimi. Ülke içindeki kuklaları ve yurt dışından onların iplerini çeken kuklacıların maskesini düşürdük."

Lukaşenko, 9 Ağustos'ta altıncı kez devlet başkanı seçilmek için yarışacak ancak seçimlerin devlet tarafından sıkı bir şekilde kontrol edildiği bildiriliyor.

VERGİ KAÇAKÇILIĞI SUÇLAMALARI

Uzmanlar, halkın yıllardır süregelen ekonomik sıkıntılar ile birlikte korona virüsü salgınının ele alınma şeklinden memnuniyetsizlik duyduklarını ve bu nedenle bu seçimlerin Lukaşenko'nun yıllardır karşı karşıya kaldığı en büyük muhalefet olduğunu belirtiyor. Babariko'nun devlet başkanlığına adaylığından önce yönetim kurulu başkanlığı yaptığı Belgazprom'a ay başında vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçlamaları yöneltilmiş ve yaklaşık 20 yöneticisi gözaltına alınmıştı.

Belarus Başsavcılığı cuma günü Rusya'nın Gazprombank şirketinin yerel kolu olan Belgazprom bankasına yönelik dava açtığını ve bunun 'ulusal bir tehdit ile ilgili' olduğunu açıkladı. Lukashenko Babariko'nun seçim kampanyasının bankanın parasıyla finanse edildiğini savunmuştu. Babariko'nun kampanya ekibi suçlamaları 'absürt' olarak nitelendiriyor.

OĞLU DA GÖZALTINA ALINDI

Babariko'nun seçim kampanyasının başındaki 30 yaşındaki oğlu Eduard Babariko da imza toplama süresinin bitimine bir gün kala babasıyla birlikte gözaltına alındı. Kampanya ekibinden yapılan açıklamada Babariko'nun oğlu ile birlikte seçimlere katılmak için toplanan imzaları teslim etmeye giderken gözaltına alındıkları duyuruldu.

Babariko'nun vergi kaçakçılığı ve kara para aklama davasında 'tanıklar üzerinde baskı kurduğu ve yasa dışı faaliyetlerin organizatörü ve lideri olduğu' şüphesiyle ilgili ifadesinin alınacağı ifade edildi. Babariko ise yetkililerin eylemlerinin 'talimat doğrultusunda gerçekleştirildiğini ve siyasi nitelikte olduğunu' belirtmişti.

AB'DEN ÇAĞRI: SERBEST BIRAKILSIN

Avrupa Birliği, Babariko'nun serbest bırakılması ve "Belaruslu yetkililere anlamlı ve rekabetçi bir siyasi yarışı temin etmeleri" çağrısında bulundu.

KREMLİN: RUSYA MÜDAHİL OLMAYACAK

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, "Bunlar kendi iç işleri" yorumunu yaptı ve Rusya'nın müdahil olmayacağını kaydetti. Peskov, "Belarus'un iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok" dedi.

Rusya ile komşu olan Belarus'ta salgın nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamaları ya da kalabalık etkinliklerin iptal edilmesi gibi önlemler alınmadı. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, korona virüsünün yayılmasını önlemek için ülke olarak herhangi bir önlem almalarına gerek olmadığını söylemişti. Lukaşenko, "Olur böyle şeyler. En önemlisi panik yapmamaktır!" demişti. (Kaynak: BBC Türkçe)