Türkiye'den giden uçak KKTC'yi karıştırdı

KKTC'ye Türkiye'den giden bir özel uçağın yolcularının korona önlemlerini ihlal ederek lüks bir otele yerleştiğinin ortaya çıkması kriz yarattı. Kamuoyu halk sağlığı pahasına verilen özel izne tepki gösterirken, iktidardaki koalisyon içinde karşılıklı istifa çağrıları yükseliyor. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü önlemlerine rağmen Türkiye'den özel izinle gelen bir uçağın yolcularının 14 günlük karantinaya tabi tutulması KKTC'de hükümet krizine yol açtı. Skandaldan sorumlu yetkililere istifa çağrıları yapılıyor.

Krizin odağında, geçtiğimiz hafta sonu Türkiyeli müteşebbislerden ve arkadaşlarından oluşan dokuz kişilik bir grubun özel bir uçakla Ercan Havalimanı’na gelmesi yatıyor. Bu kişiler Kıbrıs’a varıştan hemen sonra, koronayla mücadele kapsamında alınan önlemleri baypas ederek Ercan’dan çıkış yaptı ve lüks bir otelde konaklamaya başladı. Yerel basına yansıyan bilgilere göre, KKTC’ye yasadışı şekilde giriş yapan kafile, Lapta’da inşa edilmesi hedeflenen bir marina için ikinci yüksek teklifi veren grubun temsilcilerinden oluşmaktaydı.

Pandemi nedeniyle adanın kuzeyinde geçerli olan karantina ve temel sağlık önlemlerinin çiğnenmesi Kıbrıs genelinde büyük yankıya neden oldu. Bu gelişme, Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Halkın Partisi (HP) koalisyonunda da krize yol açtı.

HP kanadı skandaldan sorumlu olan UBP’li bakanların vakit kaybetmeksizin istifa etmesini talep ederken, UBP de kendi bakanlarının istifası karşılığında HP’li Ulaştırma Bakanı’nın da istifa etmesi gerektiğini öne sürüyor. UBP ve HP’nin merkez organları, hükümetin geleceğini belirlemek için acilen toplandı. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ise uçağın yolcularının ülkeye özel izinle sokulması hakkında Yüksek Yönetim Denetçisi’nden (Ombudsman) araştırma talep etti.

Lefkoşa’nın kuzeyindeki muhalif çevrelere göre, yeni hükümet krizine Türkiye de müdahil olmuş durumda. Ankara krizin seyrini yakından takip ederken, UBP ile HP arasında kopan diyaloğun kuvvetlendirilmesi için çaba sarf ediyor.

Bu kritik gelişmeler öncesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı devlet televizyonu BRT’ye açıklamalarda bulunmuş ve pandemi nedeniyle ertelenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 16 ve 23 Ağustos’ta gerçekleştirilmesini teklif etmişti.  Cumhurbaşkanı Akıncı’nın teklifinin yarın Kıbrıslı Türk siyasi liderler tarafından ele alınması bekleniyor.

Etiketler Kıbrıs kktc korona