Bolton ifşaatları: Trump Venezuela'yı işgal etmek istemiş

ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'ın yeni yayımlanan kitabı, Başkan Donald Trump hakkında çok sayıda iddia içeriyor. Trump'ın başkanlık için iki dönem kısıtlamasını kaldırmaya sıcak baktığı ve Venezuela'yı işgal etmenin 'havalı olacağını' söylediği iddia ediliyor. İşte kitabın en çok ses getiren bölümleri...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'ın, Başkan Donald Trump hakkında çarpıcı iddialar içeren kitabı Washington'da büyük yankı uyandırdı. Kitapta Trump'ın bugünlerde korona virüsü nedeniyle yerden yere vurduğu Çin'den seçim yardımı istediği, başkanlık süresi üzerindeki iki dönem kısıtlamasını kaldırmaya sıcak baktığı, Venezuela'yı işgal etmenin 'havalı olacağını' söylediği, Finlandiya'yı Rusya'nın zannettiği ve Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında tartışma yaratan bir açıklamasını esasında kızı Ivanka'yı 'kurtarmak' için yaptığı öne sürülüyor.

İşte kitapta öne çıkan iddialar:

TRUMP ÇİN'DEN SEÇİM YARDIMI İSTEDİ

Bolton'un kitabına göre Trump, Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerini de kazanmak için Çin'den ekonomik gücünü kullanarak kendisine yardım etmesini istedi. Kitapta, Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in ABD'deki Çin karşıtlığını ele aldıkları bir konuşmadaki tavrı şöyle aktarılıyor:

"Trump sonra bir anda konuyu yaklaşan ABD seçimlerine döndürdü; Çin'in ekonomik gücünü kast ederek, Şi'den kendisinin kazanmasını sağlamasını istedi. Seçim sonuçlarında çiftçilerin ve Çin'in soya fasulyesi ile buğday alımını artırmasının önemini vurguladı. Trump'ın sözlerini tam olarak yayımlayacaktım ama hükümetin yayın öncesi değerlendirme sürecinde bunun tersine karar verildi."

İKİ DÖNEMDEN FAZLA GÖREV YAPMAK MI İSTİYOR?

Kitabın Amerikan basınında geniş yer bulan bir diğer bölümünde, Trump'ın ABD'de iki dönemle sınırlı olan başkanlık süresi kısıtlamasını kaldırma fikrini desteklediği öne sürülüyor. Buna göre bu konu, Trump'ın yine Şi ile bir konuşmasında gündeme geldi. Bolton kitabında şu ifadeleri kullandı: "Şi, Trump'la altı yıl daha birlikte çalışmak istediğini söyledi ve Trump da, 'insanların, başkanlar için iki dönemlik anayasal kısıtlamanın kendisi için kaldırılması gerektiğini söylediğini' belirterek yanıt verdi. Şi, ABD'de çok fazla seçim düzenlendiğini, Trump'o değiştirmek istemediğini söyledi; o da onay vererek kafa salladı."

'TRUMP DİKTATÖRLERE İMTİYAZLAR ÖNERDİ'

Bolton'ın kitabında, Trump'ın 'diktatörlere iltimas geçecek şekilde kriminal soruşturmaları kapatmaya çalıştığına' dair bir sizi örnek veriliyor. 2018 yılında Trump'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı belirtilen bir konuşma da buna örnek gösteriliyor. Bolton, Erdoğan'ın Trump'tan Halkbank konusunda yardım istediğini, Trump'ın ise ilgili davaya bakan savcıların selefi Barack Obama'nın 'adamları' olduğunu ve 'bu kişilerin kendi adamlarıyla değiştirildiğinde' sorunun çözüleceğini söylediğini öne sürüyor.

Bolton'ın ABD'yi karıştıran kitabındaki Halkbank ayrıntısıBolton'ın ABD'yi karıştıran kitabındaki Halkbank ayrıntısı

TRUMP Şİ'NİN UYGUR KAMPLARINA ÖVGÜLER DÜZDÜ

Bolton'a göre Trump, Şi'nin Uygur Müslümanlarının tutulduğu gözaltı kamplarını savunduğu bir konuşmada kamplara onay verdi. Kitapta, "Tercümanımıza göre Trump, Şi'nin kamp inşasına devam etmesi gerektiğini, bunun yapılacak en doğru şey olduğunu söyledi" ifadeleri kullanılıyor.

KAŞIKÇI CİNAYETİNİ IVANKA İÇİN KULLANDI

ABD Başkanı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesinden sonra Kasım 2018'de Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı savunan bir açıklama yapmıştı. Trump'ın "Dünya çok tehlikeli bir yer" ve "‘Veliaht prens bu trajik olayı biliyor olabilir – belki biliyordu ve belki de bilmiyordu!” gibi ifadeler içeren kafa karıştırıcı açıklaması dünya basınında manşetlere taşınmıştı.

Bolton'ın kitabında, Trump'ın bu sözlerle dikkatleri, kızı Ivanka Trump hakkındaki bir skandaldan başka yöne çekmeyi amaçladığı öne sürülüyor. İddiaya göre, tam da bu dönemde kızı Ivanka'nın hükümet görüşmeleri için şahsi e-posta adresini kullandığının ortaya çıkması, başkanlık kampanyasını Demokrat rakibi Hillary Clinton'ın aynı şeyi yapmasını eleştirmesi üzerine kuran Trump'ı endişelendirmişti. Bolton, Kaşıkçı açıklamasının Ivanka Trump hakkındaki haberleri unutturmak için yapıldığını, Trump'ın "Bu [açıklama], dikkatleri Ivanka'dan başka yöne çeker. Açıklamayı şahsen okursam, Ivanka olayının önüne geçer" dediğini öne sürüyor.

ÇALIŞANLARI DALGA GEÇİYOR

Kitapta, ekibinin Trump'la geçtiği de iddia ediliyor. İddiaya göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Bolton'a yazdığı bir notta, Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la 2018'deki görüşmesi için "Bomboş konuşuyor" ifadelerini kullandı. Kitaba göre, Pompeo bir ay sonra da, Kuzey Kore ile görüşmeler için "Sıfır başarı ihtimali var" ifadelerini kullandı.

FİNLANDİYA'YI RUSYA'NIN PARÇASI ZANNEDİYORDU

Kitapta, Trump'ın dünya meseleleri ve coğrafya hakkındaki bilgisinin de yetersiz olduğu anlatılıyor. İddiaya göre Trump, ülkesinin geleneksel müttefiki İngiltere'nin nükleer bir güç olduğunu bilmiyordu ve dönemin İngiltere başbakanı Theresa May ile bir görüşmesinde şaşırarak, "A siz nükleer bir güç müsünüz?" diye sordu.

Bolton, Trump'ın bir kez de Finlandiya'nın Rusya'nın parçası olup olmadığını sorduğunu yazdı.

VENEZUELA'YI İŞGAL ETMEK 'HAVALI' OLURMUŞ!

Bolton'ın kitabına göre, Trump, ABD'nin Venezuela'yı işgal etmesinin de 'havalı olacağını' söyledi. Kitapta Trump'ın Venezuela için "Aslında ABD'nin bir parçası" dediği de iddia edildi. (DIŞ HABERLER)