Çin: Hindistan ile sınır sorununu diyalogla çözeceğiz

Hindistan ile Çin arasındaki tartışmalı sınır hattında 20 Hint askerinin öldürülmesinin ardından Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "İki taraf, bu konuyu diyalog ve müzakere yoluyla çözmek için anlaştı" dedi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadığı için eleştirilirken, muhalefet lideri Rahul Gandhi, "Başbakan neden sessiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin, Hindistan ile sınır bölgesinde onlarca askerin hayatını kaybettiği çatışmanın ardından sorunu barışçıl yollarla çözmek için anlaştığını açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, başkent Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, "İki taraf, bu konuyu diyalog ve müzakere yoluyla çözmek, sınır bölgesinde durumu yatıştırmak, barış ve huzuru temin etmek için anlaştı" dedi.

Cao, çatışmanın Hint askerlerinin provokasyon ve saldırısı sonrası gerçekleştiğini öne sürdü. Cao, "Bir kez daha Hindistan’ın uzlaşmamıza uygun hareket etmesini, sınır bölgesindeki birliklerini sınırı geçmemesi ve durumu daha karmaşık hale getirebilecek tek taraflı eylem ve provokasyonlara girmemesi konusunda sıkı şekilde disiplin altına almasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

MODI HENÜZ YORUM YAPMADI

Hindistan'dan ise konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Twitter'dan toplantı çağrısında bulunmuştu ancak henüz konuyla ilgili bir yorum yapmadı. Hint Ulusal Kongresi (INC) lideri Rahul Gandhi, Twitter paylaşımında "Başbakan neden sessiz, neden saklanıyor" dedi. Muhalefet lideri, "Yeter artık, neler olduğunu bilmek zorundayız. Çin, askerlerimizi öldürmeye nasıl cesaret edebilir, toprağımızı almaya nasıl cüret ederler" ifadelerini kullandı.

Tartışmalı bölge, 3 bin 500 kilometrelik bir sınırdan oluşuyor. Sınır boyunca yaşanan çatışmalar yeni değil. Bununla birlikte Hindistan’ın Galwan Vadisi’ni Çin’e yakın bir hava sahasına bağlayan stratejik bir yol inşa etmesi, son haftalarda gerilimi yükseltti. Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi yönetimi ise Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor. (AA/DIŞ HABERLER)

Hindistan-Çin sınırında çatışma: 20 Hint askeri öldüHindistan-Çin sınırında çatışma: 20 Hint askeri öldü