Fransa'da Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad'a dört yıl hapis cezası

Fransa'da para aklama suçlamasıyla yargılanan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad'a dört yıl hapis cezası verildi. Fransa'da bulunan tüm mal varlığına el konulacağı açıklanan Rıfat Esad'ın avukatları temyize gidileceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa’da açılan yolsuzluk ve para aklama davasında suçlu bulunan Rıfat Esad dört yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Fransız mahkemesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad’ın Fransa’daki tüm mal varlığının yanı sıra Londra’da bulunan 29 milyon euro değerindeki bir mülke de el konulmasına karar verdi.

Suriye devletinin parasıyla Fransa’da bir emlak imparatorluğu kurarak para aklamakla suçlanan Rıfat Esad'un avukatları, temyize gidileceğini söyledi.

1982’de Hama’daki Müslüman Kardeşler ayaklanmasını bastırma yöntemleri nedeniyle ‘Hama kasabı’ olarak anılan Rıfat Esad hakkında Fransa’da açılan soruşturma 2014 yılından beri devam ediyordu. Fransız yargısı bu yıl, Rıfat Esad’ın 1984-2016 yılları arasında, Fransa’da 90 milyon euro değerinde bir emlak imparatorluğu üzerinden para aklama suçlamasıyla yargılanmasına karar vermişti. Suçlamalar arasında vergi kaçakçılığı da bulunuyor.

Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın devlet başkanlığı döneminde başkan yardımcılığı yapan Rıfat Esad, 1984 yılında başarısız bir darbe girişimine kalkışmasının ardından Suriye’yi terk etmişti. Avrupa’ya taşınmasından sonraysa, dört eşi ve 16 çocuğuyla sürdürdüğü lüks hayat dikkat çekmişti. Rıfat Esad’ın Paris’te biri 3 bin metrekare büyüklüğünde olmak üzere iki evinin, bir çiftliğinin, bir şatosunun ve Lyon’da da 7 bin 300 metrekarelik bir ofis binasının sahibi olduğu belirtiliyor.

Ailenin İspanya’da 695 milyon euro değerinde 507 adet mülkünün olduğu biliniyordu. İspanyol yetkililer, bu mal varlığına 2017 yılında el koymuştu. Rıfat Esad ise bu mal varlığını Suudi kraliyet ailesinin hediyeleri aracılığıyla edindiğini savunuyor. (DIŞ HABERLER)