Güney Kore: Kuzey Kore iletişim ofisini havaya uçurdu

Kuzey Kore, Güney Kore'nın sınır kasabasında yer alan irtibat bürosunu havaya uçurdu. Daha önce iki ülke arasında patlak veren 'broşür krizinde', Pyongyang sınır ötesi iletişimin kesileceğini duyurmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore, Güney Kore ile iletişimi iyileştirmek için kurulan bir irtibat bürosunu havaya uçurdu. Bu sabah Kuzey Kore'nin Güney sınırına yakın Kaesong şehrinden patlama sesleri yükseldi.

Güney Kore'deki aktivistlerin Kuzey Kore tarafına karşıt broşürler yollamasıyla başlayan ve Kuzey'in askeri harekat ihtimalinin dahi masaya koyduğu krizde  askeri bir kaynak, Kuzey Kore'nin Güney Kore ile olan iletişim ofisini havaya uçurmuş olabileceğini söyledi. Güney Kore Birleşme Bakanlığı'ndan yapılan tek cümlelik açıklamada da "Kuzey Kore, (yerel saatle) 14.49'da Kaesong irtibat bürosunu havaya uçurdu" ifadesi kullanıldı.

Söz konusu binada 31 Ocak'tan bu yana Güney Kore askeri bulunmuyordu. Kuzey Kore'nin bu adımının ardından Güney Kore lideri Moon Jae-in güvenlik kabinesini topladı.

İLETİŞİMİN KESİLECEĞİ DUYURULMUŞTU

Güney Kore'den Kuzey Kore'ye broşür göndermesiyle çıkan gerilim üzerine Kim Jong-un'ın kız kardeşi Kim Yo-jong, 4 Haziran'da, "Güney Koreli yetkililer, mazeretler sunarken bu durumun devam etmesine izin vermeyi sürdürürse ağır bir bedel ödemek zorunda kalacaktır" ifadelerini kullanmıştı. Pyongyang da 9 Haziran'da, Güney Kore ile tüm sınır ötesi iletişim hatlarını keseceğini duyurmuştu.

ASKERİ HAREKAT TEHDİDİ

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, bunun üzerine 10 Haziran'da, sınırdan Kuzey Kore'ye broşür balonları gönderen Özgür Kuzey Kore Savaşçıları ve Keunsaem grupları hakkında polise şikayette bulunacağını açıklamıştı. Diğer taraftan Kim Yo-jong, önceki gün, ordunun, Güney Kore'ye karşı 'gerekli adımları atması ve planlaması' için görevlendirildiğini belirterek Seul yönetimini askeri harekat ile tehdit etmişti.

Bugün de Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) haberine göre, Kuzey Kore ordusu yaptığı açıklamada, Güney Kore'yi askerden arındırılmış bölgeye (DMZ) asker göndermekle tehdit etti.

NE OLMUŞTU?

Güney Kore Devlet Başkanı Moon ve Kuzey Kore lideri Kim, Nisan 2018'de iki ülke sınırındaki Panmunjom ateşkes köyünde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Moon ve Kim, bu tarihi zirvenin ardından Mayıs 2018'te de bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı. İki lider, Eylül 2018'de Pyongyang'da bir araya gelmiş, gerilimi düşürme konusunda anlaşmaya varmıştı. Pyongyang'daki görüşmede iki ülke arasında barış için ortak çabalarını sürdürme sözü veren Moon ve Kim ortak bildiri yayımlamıştı. (Kaynak: Sputnik)