Pekin'de salgın yeniden yayılıyor: İki ÇKP yetkilisi kovuldu

Çin'in başkenti Pekin'deki korona virüsü vakalarının sayısı artıyor. 55 gün boyunca 0 vaka bildiren kentte son 24 saatte 79 yeni hasta tespit edilmesi sonrası iki Komünist Parti yetkilisi görevden alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin'in başkenti Pekin'de yeni vakaların artışı engellenemiyor. Pekin'de hafta sonunda alınan önlemlere rağmen son 24 saatte 49 yeni vaka tespit edilirken, yeni salgının patlak verdiği pazarın yöneticisi ile Çin Komünist Partisi'nin iki yetkilisi kovuldu. Kentte 10 yerleşim yeri de karantinaya alındı.

Pekin belediyesinin sözcülerinden Xu Hejian, "Salgının yayılma riski çok yüksek. Dolayısıyla kararlı tedbirler almamız lazım" dedi. Xu, Pekin'in 'sıradışı bir döneme girdiği' yorumu da yaptı.

Pekin'deki yeni vakalar, iki ayrı gıda pazarıyla bağlantılandırılıyor. Bunlardan biri, kentin güneyinde bulunan ve Asya'nın en büyük deniz ürünleri pazarı olan Xinfadi'ydi. Yeni açıklanan 49 vakanın 36'sının bu pazarla bağlantılı olduğu açıklandı. Xinfadi pazarı cumartesi günü kapatılmıştı. Ancak bu kez, kentin bir diğer noktasındaki Yuquandong deniz ürünleri pazarında da bir asemptomatik vakayla karşılaşıldı. Bu pazar da kapatılırken, etrafındaki 10 yerleşim yeri karantinaya alındı.

Pekin son vakalardan önce, 55 gün boyunca hiç yeni korona vakası bildiriminde bulunmamıştı. Ancak geçtiğimiz perşembe günü, 52 yaşındaki bir erkekte virüs tespit edildi. Ertesi gün altı yeni vaka daha tespit edildi ve bütün yeni vakaların Xinfadi pazarıyla bağlantılı olduğu saptandı.

Yetkililer şimdi, virüsün bu kez Pekin üzerinden ülkenin diğer yerlerine yayılmasından endişeli. Bazı kent yönetimleri, sakinlerinden başkente gitmemelerini talep etmeye başladı. Pekin belediyesi de, Xinfadi deniz ürünleri pazarını ziyaret eden kişilerin evde 14 gün karantinada kalması için çağrıda bulundu.

Çin'de resmi rakamlara göre bugüne dek 83 bin korona virüsü vakası tespit edildi, 4 bin 634 kişi öldü. (DIŞ HABERLER)