Ruslar, Avrupa'ya seyahat yasağını Belarus üzerinden deliyor

Yüzlerce Rusya vatandaşının, Belarus'u sıçrama tahtası olarak kullanıp korona virüsü nedeniyle getirilen seyahat yasaklarını ihlal ettiği öne sürüldü. Reuters ajansı haberini ulaşım sektöründen kaynaklarına dayandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle uluslararası sınırlarını hâlâ büyük ölçüde kapalı tutan Rusya'da yüzlerce kişinin, Avrupa'ya seyahat yasaklarını Belarus üzerinden deldiği iddia edildi. Buna göre çok sayıda Rusya vatandaşı, Ukrayna'nın yanı sıra AB üyeleri Polonya, Latviya ve Litvanya'yla kara sınırı bulunan, Almanya ve Fransa'ya da uçuşların sürdüğü Belarus üzerinden Avrupa'ya geçiş yapıyor.

Reuters ajansının ulaşım sektörü kaynaklarına dayandırdığı haberinde, birçok Rusya vatandaşının Belarus'u 'sıçrama tahtası' olarak kullandığı aktarıldı. Onlarca otomobil ve minibüs şoförünün, Rusya ve Belarus vatandaşları için sınır ötesi hizmetleri sürdürdüğü kaydedildi.

'BELARUS'TAN BAŞKA YERLERE GİDİYORLAR'

İsimlerini paylaşmayan birkaç sürücü, düzenli olarak sınırlardan insanları geçirdiklerini söyledi. Bir sürücü, "Belarus'tan yaklaşık 70-80 kilometre uzaklıkta sınır yollarında güvenlik görevlilerinin etrafından dolanıyoruz" dedi. Sürücü, Rusya'nın başkenti Moskova'yla Belarus'un başkenti Minsk arası yolculuğun 10-12 saat sürdüğünü ve yolculuk ücretinin 146 dolar olduğunu söyledi. İsminin Andrey olduğunu söyleyen başka bir sürücü ise Belarus'a ulaşan yüzlerce kişinin kendisine yazarak 'başka yerlere uçtuklarını söylediklerini' dile getirdi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko karantina önlemlerini uygulamayı reddetmiş ve sınırları açık tutmuştu. Belarus ile Rusya arasında 2010’da kurulan gümrük birliği de iki ülke arasındaki sınırlarda güvenlik açıklarına kapı aralamış durumda.

145 milyon nüfuslu Rusya'da bugüne dek 400 binden fazla korona virüsü vakası kaydedildi, 6 bin 358 kişi korona virüsü nedeniyle öldü. 9.5 milyonluk nüfusu olan Belarus'ta ise 50 bin kişi virüsten etkilendi, 282 kişi öldü. (DIŞ HABERLER)