İngiltere'de bir köle tacirinin heykeli daha söküldü

İngiltere'nin başkenti köle taciri Robert Milligan'ın heykeli yetkililer tarafından söküldü. Belediye Meclisi üyesi Ehtasham Haque, "Heykel onu övmek için yapılmıştı. 21'inci yüzyılda medeni bir toplumda yerinin olmaması gerekiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan ırkçılık ve polis şiddetine karşı protestolar devam ederken İngiltere'de Londra Docklands Müzesi önündeki köle taciri Robert Milligan'ın heykeli yetkililer tarafından söküldü.

Müze önündeki Milligan heykeli için, Bristol’daki gösteride 17'inci yüzyılda köle ticareti yapan Edward Colston’un heykelinin protestocular tarafından nehre atılmasının ardından, alanın sahibi Canal ve River Vakfının düzenlenen imza kampanyasına destek vermesiyle söküm işlemine geçildi. Akşam West India Quay bölgesine gelen işçiler, çalışmalara başladı. Kaidesinden ayrılan heykel, vinçle yere indirilerek götürüldü.

'21'İNCİ YÜZYILDA YERİ YOK'

Heykelin sökülmesi için imza kampanyası başlatan Tower Hamlets semti meclis üyesi Ehtasham Haque, bu adımın siyah George Floyd'un ABD'de öldürülmesi sonrası başlayan tepkiler ve "Siyahların hayatı değerlidir" kampanyasının bir parçası olduğunu söyledi. Milligan'ın 1809'da öldüğünden, 526 kölesi olduğundan bahseden Haque, "Heykel onu övmek için yapılmıştı. 21'inci yüzyılda medeni bir toplumda yerinin olmaması gerekiyor" dedi.

Kampanyasının başarıya ulaşmasından ve heykelin kaldırılmasından mutlu olduğunu kaydeden Haque, "Bu, hala birçoğumuzun üzerinde izler bırakan birçok eylemin yaşandığı geçmişle barışma yolunda iyi bir başlangıç. Kendimi özgürleştirilmiş hissediyorum. Protestolar sırasında bu heykelin önünden geçerken kendimizi ikiyüzlü hissediyorduk" diye konuştu.

'SÖKÜLDÜĞÜ İÇİN ÇOK MUTLUYUM'

Heykelin yıkılmasını izleyen David Colman ise böyle bir geçmişe sahip birinin heykelinin bulunmasının uygun olmadığını ifade ederek, "Sökülmesini görmekten dolayı oldukça memnunum. Bir süre önce imza kampanyası başlatılmıştı ancak şimdiye kadar ciddiye alınmamıştı ama son zamanlarda tüm dünyada çok sayıda ırkçılıkla ilgili gelişme yaşandı. Belediye konseyinin hızlıca harekete geçip heykeli kaldıracağını söylediğini görmekten dolayı çok mutluyum" dedi.

1895'te yapılan ve Londra Docklands Müzesi'nin dışında bulunan heykel, uzun süredir tartışma konusuydu.

İngiltere'nin Bristol kentinde ırkçılık karşıtı gösteri düzenleyenler, 7 Haziran'da, 17'nci yüzyıl köle tacirlerinden Edward Colston'un heykelini devirerek nehre atmıştı. Polis heykelin yıkılmasıyla ilgili soruşturma başlatırken, başkent Londra'daki eski Başbakan Winston Churchill'in heykeli de saldırıya uğramıştı. Churchill adının çizildiği heykelin kaidesine de "Bir ırkçıydı" ifadesi yazılmıştı. (AA)

İngiltere'de sömürgeci Cecil Rhodes'un heykeli protesto edildiİngiltere'de sömürgeci Cecil Rhodes'un heykeli protesto edildi