Yunanistan ile İtalya'dan Akdeniz'de kritik anlaşma

Yunanistan ile İtalya, İyon Denizi'nde bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kuracak. Bugün imzalanan anlaşma, iki ülke arasında yıllardır devam eden anlaşmazlıklara son vereceği gibi, Atina'nın Doğu Akdeniz'de Ankara'yla yaşanan gerilime karşı bir hamlesi olarak yorumlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan ile İtalya, İyon Denizi'nde bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) kurulması için bir anlaşma imzaladı. İki ülke arasında yıllardır kıta sahanlığı ve balıkçılık hakları konusunda yaşanan sorunlara son verecek anlaşma, aynı zamanda Türkiye'nin Libya'daki Ulusal Mutabakat hükümetiyle yaptığı ve Yunanistan'la gerilime yol açan anlaşmaya bir misilleme olarak görülüyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, anlaşmanın İyon Denizi'ndeki Yunan adalarının kara sularını tanıdığını ve balıkçılık haklarıyla ilgili sorunları çözdüğünü söyleyerek, "Bu tarihi bir gün dedi. Yunanistan'ın tüm komşularıyla MEB anlaşmaları yapmak istediğini ekleyen Yunan bakan, Türkiye-Libya anlaşmasına atıfta bulunarak "Geçerli bir anlaşma böyle yapılır" ifadelerini de kullandı.

Yunanistan, Türkiye'yle Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"na tepki göstermişti. Bu anlaşmada belirlenen MEB'in Yunanistan'ın Girit adasına teğet geçmesi Atina'yı öfkelendirmişti. Yunanistan hükümeti bu anlaşmayı tanımazken, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yanı sıra Mısır gibi ülkelerle de benzer anlaşmalar imzalayacağının sinyalini vermişti. Türkiye ise Girit'in kendisine ait MEB'i bulunmadığını savunuyor. (DIŞ HABERLER)