İngiltere'de sömürgeci Cecil Rhodes'un heykeli protesto edildi

İngiltere'de ırkçılık karşıtı gösterilerde köle tüccarı Edward Colston'un heykelinin yıkılmasının ardından eylemciler, sömürgeci ve ırkçı olduğunu söyledikleri Cecil Rhodes'un heykelinin kaldırılması için eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de başlayan ırkçılık karşıtı gösterilerin yeni hedefi, Oxford kentinde 19. yüzyılda yaşayan sömürgeci Cecil Rhodes'un heykeli oldu.

Kentte binlerce kişi Cecil Rhodes'un heykelinin kaldırılması için eylem yaptı.

Bir grup belediye meclisi üyesi, heykelin kaldırılması için yürütülen kampanyaya destek vermiş ve Oxford Üniversitesi'ne "sömürgecilikten vazgeçmesi" çağrısı yapmıştı. 26 belediye meclisi üyesinin imzaladığı mektupta Oriel Koleji'nin önündeki heykelin, kentin "ırkçılık karşıtlığına bağlılığıyla uyumsuz olduğunu" söyledi.

Oriel Koleji de "barışçıl gösteri hakkına" destek verdikleri açıklamasını yaptı.

Eylemciler, 19. yüzyılda yaşayan işadamı ve Güney Afrika'da siyasetçilik yapan Cecil Rhodes'un beyazların üstünlüğü fikrini temsil ettiğini, sömürgecilik ve ırkçılığa bulaştığını söylüyor.

Eylemciler, George Floyd anısına 8 dakika 46 saniye saygı duruşunda bulunduktan sonra, "heykel kalksın" sloganları attı.

ABD'de siyah vatandaş George Floyd'un bir polis tarafından öldürülmesinin ardından İngiltere'de de ırkçılık karşıtı gösteriler başlamıştı. Göstericiler, 17. yüzyılda köle ticareti yapan Edward Colston'un Bristol kentindeki heykelini yıkıp nehre atmıştı.

İngiltere'de göstericiler köle tacirinin heykelini yıkıp nehre attıİngiltere'de göstericiler köle tacirinin heykelini yıkıp nehre attı

LONDRA'DA HEYKELLER VE SOKAK İSİMLERİ GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Başkent Londra'nın belediye başkanı Sadiq Khan, kentte kölecilikle ilişkilendirilebilecek tüm heykellerin gözden geçirilmesi için talimat verdi.

Londra'nın kölecilik tarihini, "rahatsız edici bir gerçeklik" diye tanımlayan Khan, adları köle ticareti ve köle çalıştırmayla ilişkilendirilen kişilerin heykellerinin ve bu kişilere ait sokak isimlerinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Khan, "Ulusumuzun ve kentimizin zenginliğinin büyük bir kısmını köle ticaretindeki rolüne borçlu olması, rahatsız edici bir gerçek. Başkentimizdeki farklı toplumların bu kentin yaşamına katkısı bilerek görmezden gelinmiştir" dedi.

Sadiq Khan buna karşılık Bristol'daki eylemle ilgili olarak, yasaları ihlal eden hareketleri onaylayamayacağını, Londra'ya yakışmayan heykellerin usulüne uygun bir süreç içinde incelenerek kaldırılacağını belirtti.

"Kamusal Alanda Çeşitlilik" adıyla oluşturulan komisyon Londra'daki duvar resimleri, sokak sanatı, sokak isimleri, heykeller ve diğer anıtları birer birer gözden geçirecek. Bunlardan hangilerinin tarihi, kültürel ve sanatsal olarak temsil değeri olduğu konusunda kent yönetimine tavsiyelerde bulunacak. (Kaynak: BBC Türkçe)