DSÖ: Asemptomatik vakalar nadiren virüs bulaştırıyor

Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsü kapan ancak süreç boyunca hiçbir belirti göstermeyen kişilerin hastalığı yayma riskinin düşük olduğunu açıkladı. Bununla birlikte, semptomları testleri pozitif çıktıktan sonra gelişen kişiler ile asemptomatik vakalar arasında ayrım yapılması gerektiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü pozitif olup hiçbir semptom göstermeyen kişilerin virüsü bulaştırıp bulaştırmadığı konusundaki kafa karışıklığı sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ayrıntılı filyasyon çalışmaları yapan ülkelerden edindikleri verilere dayanarak, asemptomatik vakaların hastalığı 'nadiren' bulaştırdığını duyurdu. Ancak uzmanlar bu açıklamaya şaşırdıklarını söyledi.

DSÖ'nün tartışma yaratan açıklaması, kurumun epidemiyoloji uzmanlarından Dr. Maria Van Kerkhove tarafından yapıldı. Van Kerkhove, korona virüsü nedeniyle enfekte olan ancak belirti göstermeyen kişilerin virüsü başkalarına 'nadiren' bulaştırdığını, riskin düşük olduğunu söyledi.

Van Kerkhove, hastalığı ağır geçirmeyenlerin üç gruba ayrılabileceğini söyledi ve bu grupları şöyle açıkladı:

  • Pozitif olan ama asla semptom geliştirmeyen insanlar (asemptomatik);
  • Henüz semptom göstermeseler de virüs testi pozitif çıkan, daha sonra belirti gösterenler (pre-semptomatik);
  • Çok hafif veya atipik semptom gösteren ve enfekte olduğunu anlamayanlar.

'TEK BAŞINA VİRÜS TESTİ YETERLİ DEĞİL'

Van Kerkhove, ellerindeki verilere göre hiçbir belirti göstermeyen kişilerin virüsün yayılmasında etkin rol oynamadığını söyleyip şu ifadeleri kullandı: "Üye devletler tarafından bildirilen temas takibi verileri, asemptomatik vakaların virüsü bulaştırma olasılığının, semptom geliştirenlerden daha az olduğunu gösteriyor."

UZMANLAR UYARDI

Ancak bu açıklama bazı uzmanların tepkisini çekti. Londra'daki Hijyen ve Tropik Tıp Okulu'nda klinik epidemiyoloji profesörü Liam Smeeth 'DSÖ'nün açıklamalarına şaşırdığını' dile getirdi. Örgütün kullandığı verileri görmediğini aktaran Smeeth, "İzlenimlerime göre asemptomatik ve pre-semptomatik vakalar, enfeksiyonun önemli kaynaklarından" dedi. Smeeth, salgınla mücadele kapsamında alınan kısıtlayıcı tedbirler dünya genelinde kademeli olarak hafifletilirken, asemptomatik vakaların bulaşma riski taşıdığını anlamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Babak Javid ise belirti göstermeyen kişilerin enfekte olduklarını bilmediği için karantina tedbirlerinin bu kapsamda 'önemli etkileri' olacağını dile getirdi. İngiltere Nottingham Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıkların profesörü Keith Neal, asemptomatik vakaların virüsü yayma konusunda risk oranının henüz belirsiz olduğunu ancak bu vakaların büyük rol oynadığını dile getirdi. (DIŞ HABERLER)