Polisin cephanesi: Gaz, plastik mermi, kuru sıkı bomba...

George Floyd'un polis tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolar dünya geneline yayıldı. ABD'de göstericilerin polis saldırılarına maruz kalması ve güvenlik güçlerinin 'savaş teçhizatlarıyla' donatılması ise tepki çekiyor. Peki polis saldırılarında hangi silahlar kullanılıyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestolar etkisini sürdürürken, eylemlerde uygulanan polis şiddeti de devam ediyor. ABD'de polis memurları ve Ulusal Muhafızların savaş teçhizatlarıyla donatılması ise tepki çekiyor.

George Floyd'un gözlaltına alınırken, polis Derek Chauvin tarafından boğazına dakikalarca bastırılarak öldürülmesi dünya genelinde bir protesto dalgasını tetikledi. Barışçıl eylemlerle başlayan gösteriler, ikinci haftasına girerken de etkisini azaltmadan devam ediyor.

Geçen günlerde Beyaz Saray'ın önünde barışçıl biçimde protesto eden eylemcilere, ABD Başkanı Donald Trump'ın bir kiliseye gidebilmesi için biber gazı sıkılması, Belediye Başkanı Muriel Bowser'ın Trump'ın gönderdiği Ulusal Muhafızların geri çekilmesini istemesi ve ardından Beyaz Saray yakınındaki caddeye "Siyahların Hayatı Değerlidir" yazısını yazdırmasıyla gündemde olan başkent Washington'daki protesto süreci de hız kesmeden sürüyor. Bugün, başkent Washington'da büyük çaplı gösterilerin düzenlenmesi planlanıyor.

ABD'de ülke geneline yayılan protestolarda güvenlik güçleri 'ölümcül olmayan' olarak nitelendirilen silahları kullanıyor. Ancak bu silahlar ciddi yaralanmalara ve ölüme neden olabilir. Güvenlik güçleri, protestoculara saldırırken hangi silahları kullanıyor?

TAHRİŞ EDİCİ KİMYASALLAR

Tahriş edici kimyasallar solunum yollarında yanma, ağrı ve iltihaplanmalara neden oluyor. Bu kimyasallar arasında ise göz yaşartıcı gaz yer alıyor. Halk sağlığı ve bulaşıcı hastalık uzmanları yayınlanan ortak dilekçede, bu kimyasalların 'solunum yollarını enfeksiyona daha duyarlı hale getirdiği ve Covid-19 riskini artırdığını' ifade edilerek biber gazı ve göz yaşartıcı gazın kullanımına karşı çıktı.

Seattle, Washington

Protestocuları dağıtmak için sıkça kullanılan CS veya CN kimyasal maddeleri, halk arasında göz yaşartıcı gaz olarak adlandırılıyor. Bu gazlara maruz kalan protestocular ise yanma hissini geçirmek için süt kullanıyor. Başka bir kimyasal olan biber gazı ise polis tarafından birkaç farklı formda kullanılıyor: Sprey, tüp ve mermi.

PLASTİK MERMİ

Kimyasalların yanı sıra plastik mermiler de güvenlik güçleri tarafından sıkça kullanılıyor. ABD'de düzenlenen protestolarda da plastik mermi defalarca kullanılmış, Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, barışçıl eylemlerde plastik mermi kullanımının en aza indirileceğini söylemişti. British Medical Journal tarafından 2017 yılında yayımlanan araştırmada, plastik mermiden kaynaklanan yaralanmaların yüzde 2.7'sinin ölümle sonuçlandığı tespit edildi.

AHŞAP MERMİ

Ohio eyaletinin en büyük şehri Columbus'ta, protestocuların ahşap mermilerle vurulduğu kaydedildi. Columbus Polis Departmanı, ise 'diz tokmağı' olarak adlandırılan ahşap mermilerin kullanıldığını doğruladı.

St. Paul, Minnesota

SERSEMLETİCİ EL BOMBASI/SES BOMBASI

Protestocuları 'sersemletmek' ve şaşırtmak için yüksek ses çıkaran veya gözleri rahatsız eden bir ışıkla patlayan bu bombaların da kullanıldığı tespit edildi. Yakın mesafede kullanıldığında ise ciddi yanıklara ve yaralanmalara neden olduğu kaydedildi.

Bu bombalar geçici işitme kaybına ve görme kaybına da neden oluyor. Bunun yanı sıra, patlama esnasında cihaz parçaları şarapnel kaynaklı yaralanmalara da neden olabiliyor.

KURU SIKI BOMBASI

Patladığında etrafa kuru sıkı mermileri saçan 'kuru sıkı bombası' da kullanıldı. Bu bombaların kimyasal madde içerdiği ve yüksek ses ile patladığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)