Araştırma: Yüksek tansiyon korona kaynaklı ölüm riskini artırıyor

Yüksek tansiyonun, korona virüsü nedeniyle ölüm riskini artırdığı tespit edildi. Covid-19 nedeniyle enfekte olan yüksek tansiyon hastalarında, tansiyon ilaçlarını kullanmayı bırakan kişilerin de ölüm riskinin arttığı kaydedildi. Araştırmanın yürüten Ling Tao, "Doktorlar tarafından talimat verilmediği sürece hastaların normal tedavilerini bırakmamalarını öneririz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle enfekte olan kişilerde, yüksek tansiyonun Covid-19 kaynaklı ölüm riskini büyük oranda artırdığı tespit edildi. Avrupa Kalp Dergisi'nde (European Heart Journal) yayımlanan çalışmada, araştırmacılar yüksek tansiyonun, korona virüsü semptomlarını ağırlaştırmasının yanı sıra ölüm riskini de neredeyse iki kat artırdığı ortaya çıkardı.

'HASTALARIN YARISINDA YÜKSEK TANSİYON VARDI'

Çin'de Xijing Hastanesi'nin kardiyoloji bölümünden Fei Li ve Ling Tao liderliğindeki araştırma ekibi, korona virüsü salgının ortaya çıktığı Wuhan kentinde tedavi gören 2 bin 566 hastanın verileri inceledi. Tao, "Şubat ayının başında Wuhan'da Covid-19 hastalarını tedavi etmeye başladıktan kısa süre sonra, ölen hastaların neredeyse yarısında yüksek tansiyon olduğunu tespit ettik" dedi. Hastaların yüzde 30'unda yüksek tansiyon olduğu tespit edildi.

'İLAÇLARI KULLANMAYI BIRAKANLARDA RİSK ARTIYOR'

Araştırma ekibi, tedavi gören hastalar arasında yüksek tansiyonu olanların yüzde dördünün, tansiyon problemi olmayan kişilerin ise yüzde 1.1'inin virüs nedeniyle öldüğünü keşfetti. Veriler incelendikten sonra, yüksek tansiyonu olan Covid-19 hastalarında ölüm riskinin iki kat arttığı, bu süreçte tansiyon ilaçlarını kullanmayı bırakan kişilerin ise yüzde 7.9. öldüğü kaydedildi.

'RİSKİN FARKINA VARMALARI ÇOK ÖNEMLİ'

Tao, "Doktorlar tarafından talimat verilmediği sürece hastaların normal antihipertansif tedavilerini bırakmamalarını veya değiştirmemelerini öneririz" dedi. Li ise, "Yüksek tansiyonu olan hastaların, Covid-19 nedeniyle ölüm risklerinin daha fazla olduğunu fark etmeleri çok önemli. Bu, salgın sürecinde kendilerine iyi bakmaları ve korona virüsü nedeniyle enfekte olmaları durumunda daha dikkatli davranmalarını teşvik eder" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)