'Trump kötü yönetimini din aracılığıyla meşrulaştırıyor'

George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolara karşı Ulusal Muhafızlar’ı sokağa süren ABD Başkanı Donald Trump’a eski asker ve bürokratlardan tepki yağıyor. Trump 'kötü yönetimini din aracılığıyla meşrulaştırmakla' suçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD Başkanı Donald Trump, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinden sonra başlayan kitlesel protestolara verdiği sert tepki nedeniyle eski başkanların ve askeri yetkililerin görülmemiş eleştirileriyle karşı karşıya. Trump'ın göstericilere karşı orduyu devreye sokma girişimine tepki yağıyor.

'İNCİL’İ KULLANARAK MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞTI'

Afganistan'daki Amerikan güçlerinin eski komutanı emekli Orgeneral John Allen, Trump'ı dini siyasete alet etmekle suçladı. Allen, Trump’ın Aziz John Kilisesi'nin önünde İncil'le poz verebilmesi için yüzlerce eylemciye gaz sıkılması hakkında, "Barışçıl protestocuların yasalarda değişiklik isteme haklarından mahrum bırakılmaları yetmedi. Bu fotoğrafla, kötü yönetimini din aracılığıyla meşrulaştırmaya çalıştı” dedi. Allen ayrıca, protestoların Amerika’yı daha aydınlık bir ülke yapacağını umduğunu söyledi.

'TRUMP YEMİNİNİ ÇİĞNEDİ'

Eski Savunma Bakanlığı Müsteşarı James N. Milner da, aktif olarak yürüttüğü Savunma Bilim Kurulu’ndaki görevinden istifa etti. Savunma Bakanı Mark T. Esper’a hitaben yazdığı istifa mektubunu Washington Post gazetesiyle de paylaşan Milner, Başkan Trump’ın pazartesi gecesi verdiği kararlarla, üzerine yemin ettiği ‘yasaların sadakatle yerine getirilmesine özen gösterme’ ve ‘halkın barışçıl bir şekilde toplanma hakkı’nı güvenceye alan Anayasa maddesini çiğnediğini belirtti.

ESKİ BAŞKAN CARTER: SESSİZLİK ŞİDDET KADAR ÖLÜMCÜL

1977-1981 yılları arasında başkanlık yapan 95 yaşındaki Jimmy Carter da, Floyd’un öldürülmesi ile ilgili açıklamasında, "Sessizlik, şiddet kadar ölümcül olabilir" dedi ve Amerikalılara, ırk ayrımcılığına karşı mücadele etme çağrısında bulundu. Eski Başkanlar George W. Bush ve Bill Clinton da daha önce Amerikalılara, ülkedeki ırkçılık hakkında kendileriyle yüzleşme ve yeni bir toplum kurma çağrıları yapmıştı. Ayrıca Trump’tan önceki Amerikan Başkanı Barack Obama da protestolar için, “Bu ülkenin protestolarla kurulduğunu unutmayın. Buna Amerikan Devrimi deniyor” ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)