Floyd etkisi: Belçikalılar sömürgeci kralın heykellerine savaş açtı

George Floyd’un öldürülmesi sonrası ırkçılık karşıtı protestolara sahne olan ülkelerden Belçika'da, sömürgeci geçmişle ve kölelikle hesaplaşma çağrıları yükseliyor. Sömürgeci kralı 2. Leopold’ün heykellerinin kaldırılması için başlatılam imza kampanyasına 30 binden fazla kişi katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de George Floyd'un öldürülmesi sonrası dünya çapına yayılan protestolar, Belçika'da sömürgeci geçmişle hesaplaşma çağrılarına dönüştü. Ülkenin sömürge dönemindeki kralı 2. Leopold’ün heykellerinin kaldırılması için iki ayrı imza kampanyası başlatıldı. Kampanyalara şu ana dek 30 binden fazla kişi imza verdi.

'BRÜKSEL’DE YERİ YOK'

Change.org'da Fransızca ve Almanca olarak açılan imza kampanyalarında, 'kendisini Avrupa'nın başkenti olarak tanıtan ve birden çok kültürün birlikte yaşadığı Brüksel'de, 2. Leopold’ün yerinin olmadığı' vurgulandı ve haziran sonuna kadar heykellerle anıtların kaldırılması çağrısı yapıldı.

14 YAŞINDAKİ GENÇ BAŞLATTI

Birini 14 yaşındaki bir gencin Instagram'da başlattığı kampanyalarda, başkent Brüksel'deki 2. Leopold anıtlarının ve Halle kentindeki bir büstün kaldırılması talep ediliyor. Reuters'a konuşan genç, "Reşit değiliz ve kimliğimizi ortaya çıkarmak istemiyoruz. Bu yüzden bizi temsil edecek bir organizasyon arıyoruz" ifadelerini kullandı.

George Floyd’un Amerika’da polis tarafından öldürülmesinin ardında Belçika'daki protestolarda Gent şehrindeki bir 2. Leopold büstü kırmızıya boyanarak, Floyd’a ithafen "Nefes alamıyorum!" cümlesi yazılmıştı. Ayrıca, Anvers şehrindeki başka bir 2. Leopold heykeli de protestolar sırasında ateşe verilmişti.

MİLYONLARCA KONGOLU ÖLDÜ

1800’lü yılların sonunda Afrika kıtasında Kongo’yu kolonileştiren 2. Leopold, 'köle' olarak getirdiği insanları Belçika'daki hayvanat bahçelerinde 'sergilemesiyle' tanınıyor. Çok sayıda genç Belçikalının, 1885-1908 arasında 2. Leopold'un Kongo'yu 'şahsi malı' ilan etmesinin ardından köleliğe direnen milyonlarca Kongolu öldürülmüşken, kralın hâlâ onurlandırılmasından rahatsız olduğu biliniyor. (DIŞ HABERLER)