Yunanistan'ın Türkiye eylem planı sızdırıldı: Kıbrıs, Mısır ve Lübnan'la 'ittifak' planlanıyor

Yunanistan'ın, Türkiye'nin Libya'ya Doğu Akdeniz için imzaladığı münhasır ekonomik bölge anlaşmasına karşı 'eylem planı'nın ayrıntıları sızdırıldı. Buna göre Atina, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs ve Mısır'la benzer bir anlaşma planlıyor. Lübnan ve Suriye'yle işbirliği de artırılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan hükümeti, Türkiye’nin Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle (UMH) imzaladığı anlaşmaya dayanarak Doğu Akdeniz’de atmaya hazırlandığı adımlara diplomatik alanda karşılık vermeye hazırlanıyor. Kiryakos Miçotakis hükümeti Doğu Akdeniz meselesiyle ilgili bir eylem planını gündemine almış durumda.

Atina’nın yeni stratejisinin bir ayağını uluslararası düzlem, yani BM, AB ve Doğu Akdeniz’e ilgi gösteren 'büyük güçler’ oluşturacak. Yunanistan diplomasisinin, önümüzdeki günlerde Türkiye’nin tezlerini sorgulayan anti-tezleri gündeme taşıyacağı belirtiliyor.

Yunanistan’ın Doğu Akdeniz ve Türkiye'yle ilgili yeni eylem planın bir ayağını da, bölge ülkeleriyle yürütülen işbirliği ve müzakerelerinin yoğunlaştırılması oluşturacak. Duvar’ın Atina ve Lefkoşa’dan edindiği bilgilere göre, Yunanistan Doğu Akdeniz’deki gelişmeler konusunda komşu ülkelerle iş birliğini yoğunlaştırmaya kararlı.

KIBRIS'LA MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE KURULACAK

Bu bağlamda Atina’nın bölgedeki ilk duraklarından biri, müttefik ülke konumundaki Kıbrıs Cumhuriyeti olacak. Yunanistan, Kıbrıs'la ile iki ülke arasındaki münhasır ekonomik alanların (MEA) belirlenmesi için düğmeye basacak; zaman kaydetmeden Lefkoşa'yla MEA anlaşmasının imzalanmasının yolunu arayacak. Son bilgiler Atina-Lefkoşa hattında konuyla ilgili yoğun istişarelerin başlatıldığına işaret ediyor.

KAHİRE'YLE DE ANLAŞMA PLANLANIYOR

Yunanistan, diğer bölge ülkeleriyle de benzer adımlar atmayı hedefliyor. Bu bağlamda Atina-Kahire ekseninde farklı bir MEA anlaşmasının müzakereleri de son dönemde gündeme gelmiş durumda. Türkiye'yle ilişkilerinde sorunlar yaşayan Mısır'ın Yunanistan'la MEA konusunda anlaşmaya ‘sıcak’ baktığı belirtiliyor.

LÜBNAN VE SURİYE DE 'LİSTEDE'

Yunanistan, Mısır’ın yanı sıra Doğu Akdeniz'e kıyısı olan Lübnan'la ilişkilerinin yoğunlaştırılmasını da gündemine aldı. Atina ve Lefkoşa ayrıca, Suriye yönetimiyle ile dirsek temaslarını son dönemde artırdı. Geçtiğimiz haftalarda, Yunan ve Kıbrıslı diplomatların Şam’a geri dönüşü açıklanmıştı.