Trump: DSÖ ile ilişkileri kesiyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in tam kontrol sağladığını öne sürdüğü Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkilerin kesileceğini açıkladı. Trump, Çin'den gelen bazı kişilerin ABD'ye alınmayacağını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) üzerinde 'tam kontrole sahip olduğunu' öne sürerek "Bugün Dünya Sağlık Örgütü'yle (WHO) ilişkimizi keseceğiz ve bu örgüte aktardığımız fonları diğer küresel sağlık kuruluşlarına yönlendireceğiz" dedi.

Trump, 19 Mayıs'ta DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a dört sayfalık bir mektup yazarak, 'önümüzdeki 30 gün içinde iyileştirici adımlar atılmadığı halde DSÖ'ye sağlanan yardımın kalıcı olarak kesileceğini' söylemişti. Trump'ın açıklamaları, mektuptan 10 gün sonra geldi.

HONG KONG'A YÖNELİK TİCARİ AYRICALIKLARA SON VERİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Çin'in uzun yıllardan beri 'ABD'den yararlandığını' ve bunun da bir önceki başkan Barack Obama döneminde arttığını savunan Trump ayrıca Çin Parlamentosu'nun Hong Kong'la ilgili tartışmalı ulusal güvenlik yasasını onaylamasını 'trajedi' olarak nitelendirdi. Trump, ABD'nin Hong Kong'a yönelik ticari ayrıcalıklara son verdiğini söyledi. Trump, "Çin, Hong Kong'un otonomluğunun korunmasına ilişkin dünyaya verdiği sözü de tutmadı" ifadelerini kullandı.

Çin'in 'korona virüsüyle ilgili olarak dünyayı yanıltması için' WHO'ya baskı yaptığını iddia eden Trump, virüsün küresel çapta çok sayıda can aldığını ve büyük bir ekonomik sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini söyledi.

ÇİN'DEN GELENLER ÜLKEYE ALINMAYACAK

Trump ayrıca, ABD'nin 'fikri mülkiyetini de korumak istediklerini' söyleyerek, "Ülkemizin önemli üniversite araştırmalarını daha iyi korumak için, potansiyel güvenlik tehdidi olarak gördüğümüz Çin'den gelen bazı yabancı vatandaşların da ülkeye girişini askıya alıyoruz" dedi.  (AA/BBC Türkçe)