ABD'nin Atina Büyükelçisi'nden Türkiye'ye Libya eleştirisi: Bizim anlayışımıza taban tabana zıt

ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Türkiye'nin Libya politikasını eleştirdi. Pyatt, "Gerek ABD'nin gerekse benim şahsi görüşüm, Türkiye'nin Libya mutabakatıyla ilgili uluslararası deniz hukukunu yorumlama anlayışıyla taban tabana zıt" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Türkiye'nin Libya ile imzaladığı deniz yetki alanları anlaşmasını eleştirdi. Pyatt, bu anlaşmanın "ABD'nin görüşüyle taban tabana zıt olduğunu" vurgulayarak, Yunanistan'la Türkiye arasındaki gerilimden de Rusya'nın kârlı çıkacağını söyledi.

'TEK TARAFLILIK' TEPKİSİ

BBC Türkçe'nin Atina muhabiri Stelyo Berberakis'in haberine göre, Yunanistan'ın MEGA TV kanalında Türkiye-Yunanistan ilişkilerini değerlendiren Pyatt, Türkiye'yle Libya ile arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşması hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Gerek ABD'nin gerekse benim şahsi görüşüm, Türkiye'nin Libya mutabakatıyla ilgili uluslararası deniz hukukunu yorumlama anlayışıyla taban tabana zıt... ABD, adaların da kıtalarla aynı sahil faaliyetleri haklarına sahip olduğuna inanıyor. Bu sebeple ABD, deniz sınırlarının, geçen yıl Türkiye'nin yaptığı gibi tek taraflı olarak değil; diyalog yoluyla belirlenmesinden yana."

Türkiye'yle Libya'nın başkenti Trablus'ta bulunan hükümeti arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşması, Yunanistan'ın da hak iddia ettiği açık denizden geçiyor ve Girit adasınının kara sularını sınır olarak alıyor. Yunanistan ve Yunanistan'la farklı bir deniz yetki alanı anlaşması olan Kıbrıs, bu sebeple bu anlaşmaya karşı çıkıyor.

'ÇATIŞMADAN RUSYA KÂRLI ÇIKAR'

Pyatt son günlerde gözlenen Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliğin yakından takip edildiğini ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile sürekli temas halinde bulunduğunu ekledi: "Bizim kırmızı çizgilerimiz, NATO'nun iki önemli müteffiki arasında, tesadüfi ya da değil, olası bir askeri çatışmanın çıkmasıdır. NATO'nun iki önemli müttefiki arasında çıkacak olası bir çatışmadan, Avrupa-Atlantik ittifakının değer ve ilkelerine karşı çıkan rakiplerimiz yararlanacak; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kârlı çıkacaktır."

Pyatt, özellikle uçuşlarda olası askeri kazaların önlenmesi için "Atina'yla Ankara arasındaki güven artırıcı önlemler diyalogunun devam etmesi gerektiğini" söyledi.

'TÜRKİYE GÖÇMENLERE YANLIŞ BİLGİ VERDİ' SUÇLAMASI

Pyatt, korona virüsü salgınının tüm dünyaya yayılmasından önce, şubat ve mart aylarında sınır bölgesinde ve Meriç Nehri'nde yaşanan göçmen akınıyla ilgili soruyu da, "Göçmenlerin Meriç sınırına gitmeleri için Türk hükümeti tarafından cesaretlendirildiklerine ve Avrupa sınırlarının açıldığına dair kendilerine verilen yanlış bilgilerin sonucunda sınıra yığıldıklarına inanıyoruz" diye yanıtladı.

"ABD, Yunanistan'ın egemenlik sınırlarının ihlal edilmesine karşı açık bir tavır sergiledi" diyen Büyükelçi, Yunanistan'ın göçmenlere yönelik eylemlerine doğrudan değinmeyerek bu kişilerden bazılarının 'kurban düştüğü' yorumu yaptı. (BBC Türkçe)