'Aşk mektubu gösterene sınırı geçme izni' Danimarka'yı karıştırdı

Danimarka hükümeti, sınırların korona virüsü nedeniyle kapanması sonrası ayrı kalan çiftlerin kavuşmasının önünü açtı. Ancak çiftlere en az altı aydır birlikte olduklarını kanıtlayacak türden aşk mektupları veya mesajlarını beyan etme zorunluluğu getirilmesi tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka hükümeti, korona virüsü salgını nedeniyle sınırların kapatılması sonrası ayrı ülkelerde kalan çiftlerin kavuşması için diğer İskandinav ülkeleri ve Almanya ile sınır geçişlerini hafifletme kararı aldı. Ancak çiftlerin yeniden biraraya gelmeleri için ilişkilerinin en az altı aydır sürdüğünü kanıtlamak zorunda olması, ülkede özel hayat tartışmalarını beraberinde getirdi.

80'LİK ÇİFTİN 'SINIR ÖTESİ' BULUŞMASI VİRAL OLMUŞTU

Karar, yıllar sonra kapanmak zorunda kalan Danimarka-Almanya sınırında, bazı çiftlerin sosyal mesafeye uyacak şekilde kahve içerken görüntülenmesi sonrasında alındı. Sosyal medyada viral olan bu 'buluşmalardan' birinde, 85 yaşındaki Danimarka vatandaşı Inga Rasmussen ile 89 yaşındaki Alman vatandaşı Karsten Tüchsen Hansen, sınırın kendi ülkelerinin tarafında kalacak şekilde biraraya gelmişti. Bir yıldan uzun süredir her günü birlikte geçirdiklerini anlatan çift, "Salgın bizi durduramaz" demişti.

EMNİYET MÜDÜRÜ: YANLARINDA GETİREBİLİRLER

Danimarka hükümetinin bugün açıkladığı karar ise Rasmussen ve Hansen gibi ayrı düşen çiftlerin biraraya gelmesinin önünü açıyor. Ancak yetkilileri kandırarak sınırı geçmek isteyecekleri önlemek adına, özel hayatın gizliliği ihlal ediliyor. Zira hükümet, kavuşmak isteyen çiftlerden en az altı aydır beraber olduklarını kanıtlayacak şekilde aşk mektuplarını, mesajlaşmalarını veya fotoğraflarını beyan etmelerini istedi. Danimarka Emniyet Müdür Yardımcısı Allan Dalager Clausen, "Yanlarında bir fotoğraf veya aşk mektubu getirebilirler. Bunların çok özel şeyler olduğunun farkındayım" dedi.

'ÖZEL HAYAT HAKKI İPTAL EDİLDİ'

Kararın bu şekilde alınması, Danimarka siyasetinde tepki çekti. Birçok milletvekili sosyal medya üzerinden özel hayatın ihlali eleştirisi getirdi. Sosyal-Liberal Partili Kristian Hegaard, "Giriş izni için partnerinden gelen özel mesajların veya fotoğrafların gösterilmesini talep eden bir ülkeyi hiç duymamıştım. Çiftlerin birbirini ziyaret etmesine izin verdik ama özel hayat hakkını kaldırdık" tepkisini gösterdi. (DIŞ HABERLER)