ABD Çin'e karşı 'Çernobil tezi'ni işliyor

Amerikan yönetiminin korona virüsü nedeniyle Çin'e yönelik suçlamaları sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, iki ayrı televizyon kanalına demecinde Çin'i, 'Çernobil gibi tarihe geçecek, HBO tarafından dizisi çekilecek bir örtbas' ile suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- En çok korona vakası görülen ve en çok ölümün yaşandığı ülke olan ABD'de, virüsün kaynağıyla ilgili Çin’e yönelik suçlamalar devam ediyor. Son olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, Çin'i 'ikinci bir Çernobil'e yol açmakla' suçladı. O'Brien, Çin’in korona virüsü ile ilgili bilgileri şeffaf bir biçimde paylaşmadığını ve salgının yayılmasına göz yumduğunu ileri sürdü.

'ÇERNOBİL’DEKİ GİBİ TARİHE GEÇECEKLER'

CBS kanalının Face the Nation programında konuşan O’Brien, Çin’in yaklaşmakta olan krizi kasım ayı başlarında gördüğünü ancak sessiz kalmayı seçtiğini iddia etti. O’Brien, “Çin hükümetinin içinde bunu yerel hükümetin mi, yoksa Çin Komünist Partisi’nin mi yaptığını bilmiyoruz ama hangisinin yaptığı önemli değil” dedi. O’Brien, "Bu, Çin tarafından serbest bırakılan bir virüstür” iddiasında bulundu. ABD'li yetkili 'ortada, Çernobil olayındaki gibi HBO tarafından dizisi çekilecek bir örtbas bulunduğunu' öne sürdü.

O’Brien, Çin’e yönelik suçlamalarını NBC kanalındaki Meet to Press isimli programda da sürdürerek, bu kez “Çernobil’deki gibi tarihe geçecek bir örtbas olayı” ifadelerini kullandı. O’Brien ayrıca, “Çinlilerin hem aşı hem de tedavi için üzerinde çalıştığımız araştırmalara ve teknolojilere ulaşmak için casusluk yaptıklarıyla ilgili raporlar var” dedi ve Çinlilerin, Amerikan fikri mülkiyetlerini çalmak ve Amerikan teknolojisini devre dışı bırakmak konusunda geniş bir tarihleri olduğunu iddia etti.

ÇİN: ABD'NİN YALANLARI YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ BAŞLATACAK

Bilim insanları, dünya çapında 5.3 milyon insanı enfekte eden ve 342 binden fazla insanı öldüren korona virüsünün geçtiğimiz yıl Çin'in Wuhan kentindeki bir hayvan pazarında satılan yarasalardan insanlara geçtiğini tahmin ediyor. Buna rağmen Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve diğer üst düzey ABD'li diplomatlar, korona virüsünün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde üretildiğinden şüphelendikleri iddiasını öne sürüyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de cumartesi günü, aşırı sağcı Breitbart News sitesine demecinde 'Çin'in dünyayı hayal kırıklığına uğrattığını' söylemişti. Çin ise iddiaları reddederken, Washington’ın yalanlarının iki ülkeyi yeni bir soğuk savaşın eşiğine getirdiği uyarısında bulunuyor. (DIŞ HABERLER)