Johnson'dan danışmanı Cummings'e 'tam destek'

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın danışmanı Dominic Cummings'in enfekte olan eşiyle birlikte karantina kurallarını ihlal etmesi konuşuluyor. Johnson, Cummings'e 'tam destek verdiğini' söylerken, başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada Cummings'in ailesini ziyareti sırasında temas kurmadığı öne sürüldü. Polis yetkilileri ise bu açıklamaları yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hükümetinin belirlediği sokağa çıkma kısıtlamalarına uymamakla suçlanan başdanışmanı Dominic Cummings'i tepkilere karşın görevden almadı. Johnson, Cummings'e 'tam destek verdiğini' söylerken, Cummings'le ilgili olarak başbakanlıktan yapılan açıklama ise Durham Emniyet Müdürlüğü tarafından yalanlandı.

Dominic Cummings'in mart ayı sonunda, eşi korona virüsüne yakalanmışken, onunla birlikte Londra'dan yaklaşık 416 kilometre uzaktaki Durham'a gittiği ortaya çıkmıştı. Cummings, cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada ailesini ziyaret ederek 'doğru olanı' yaptığını söyledi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise Cummings'in dört yaşındaki çocuğunun semptom gösterip göstermediğini görmek istediği kaydedildi. Açıklamada, cumartesi günü Guardian ve Daily Mirror gazetelerindeki haberlerin aksine, polisin Durham'da görülmesi sonrası Dominic Cummings ya da ailesiyle temas kurmadığı belirtildi.

Bunun üzerine Durham Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise polisin 31 Mart'ta Dominic Cummings'in gezisini öğrendiği ve ertesi gün Cummings'in babasıyla temas kurduğu kaydedildi. Açıklamada, Cummings'in babasının oğlunun ziyaretini doğruladığı ve onun kendisini evde karantinaya aldığını söylediği, Durham polisinin ise güvenlik konularında bazı tavsiyelerde bulunduğu bildirildi.

'AKILSIZCA BİR HAREKET'

Durham'ın en üst düzey polis yetkilisi Steve White, hükümetin tavsiyeleri göz önünde bulundurulduğunda, Cummings'in ziyaretinin 'çok akılsızca bir hareket' olduğunu söyledi. Pazar gazeteleri Observer ve Sunday Mirror, Cummings'in Durham'a gittikten sonra da iki kez kaldığı evden ayrıldığını iddia etti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada 'bu haberlerin de doğru olmadığı' belirtildi, Cummings ise son iddialarla ilgili açıklama yapmadı.

'BAŞKA KURALLAR VAR'

Cumartesi günü korona virüsü basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Başbakan Johnson'ın, Cummings'e 'tam destek verdiğini' söyledi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden yapılan açıklamada ise "Görünen o ki Cummings için başka, İngiliz halkı için başka kurallar var" denildi. İşçi Partisi, Cummings'le ilgili olarak başbakanlıktan yapılan açıklamanın da tatmin edici olmadığını vurguladı.

İskoçya Ulusal Partisi (SNP) ise Cummings'in istifa etmesini ya da görevden alınmasını istedi. İşçi Partisi ve SNP ayrıca olayla ilgili olarak soruşturma açılmasını talep etti. Siyasi danışman ve stratejist olan Cummings özellikle İngiltere'de 2016'daki referandum öncesi yürütülen tartışmalı kampanyadaki rolü nedeniyle bazı çevrelerce 'Brexit'in mimarı' olarak da görülüyor. (BBC Türkçe)