'IŞİD üyeleri soykırım ve savaş suçlarından yargılansın'

Avrupa Birliği Yargısal İşbirliği Ajansı Eurojust, IŞİD ve El Nusra örgütü üyelerinin soykırım ve savaş suçlarından da yargılanması gerektiğini duyurdu. Eurojust'ın hazırladığı raporda, IŞİD üyelerinin zaman aşımına uğraması söz konusu olan 'terör bağlantılı suçlarla' değil soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçlarından yargılanmaları gerektiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Yargısal İşbirliği Ajansı Eurojust'ın hazırladığı bir rapora göre, IŞİD ve El Nusra mensuplarının, sadece terör örgütü üyeliğinden değil, savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım ile de yargılanması gerekiyor. Bu suçlarla da yargılanmaları halinde terör örgütü üyeliğinde söz konusu olan zaman aşımının ortadan kalkacağı ve daha ağır cezalara çarptırılmalarının mümkün hale geleceği bildiriliyor.

AB'nin savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmamasına atfettiği gün olan 23 Mayıs vesilesiyle açıklanan rapor, halihazırda aralarında Almanya’nın da bulunduğu beş AB üyesi ülkede açılan 20’den fazla davada sorumluların daha ağır cezalar ile yargılanmasının mümkün hale geldiğine dikkat çekiyor.

SAVAŞ SUÇLARINDA YARGILANMIYORLARDI

Şimdiye kadar eski IŞİD üyeleri, memleketlerine döndüğünde genelde terör bağlantılı suçlarla yargılanıyordu. Üçüncü ülkelerde işledikleri soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçu gibi suçlardan dolayı yargı önüne çıkarılmıyordu. Terör suçlarının zaman aşımına uğraması söz konusu olduğundan, Eurojust konuyla ilgili bugün açıkladığı raporunda soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçlarında zaman aşımının olmayacağına dikkat çekiyor.

'SAVAŞIN TARAFI OLARAK ELE ALINSIN'

Raporu hazırlayan uzmanlar ayrıca IŞİD gibi örgütlerin sadece birer terör örgütü olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayıp, bir savaşın tarafı olarak ele alınması gerektiğini savunuyor. Savaşçılarının bu nedenle sadece örgüt üyesi değil, savaş suçu, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemiş kişiler olarak muamele görmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

Eurojust, IŞİD ve ona bağlı örgütlerin, savaş suçu bağlantılı bir terör örgütü olmak, talan, köleleştirme, çocukları askerliğe zorlama, cinayet gibi suçlardan yargılanmasının mümkün olduğunu bildiriyor. Söz konusu davalar için sosyal medya hesaplarından yaydıkları propaganda malzemelerinin, çatışma ortamlarına ait görsellerin, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı kuruluşların, bölgesel ve uluslararası yardım kuruluşlarının veya askeri güçlerin topladığı dokümanlardan faydalanılabileceğine vurgu yapılıyor. Belgelerin toplanmasında ve yargı sürecinde Eurojust’un destek verebileceği belirtiliyor.

NADIA MURAD: ADALETE İHTİYAÇ VAR

Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad, rapor öncesinde yayınladığı bir video mesajında, IŞİD mağdurlarının, umut veren boş sözlere değil adalete ihtiyacı olduğunu ve bunu hakettiğini söyledi. Murad'a, IŞİD’in soykırım yaptığı Ezidilerin hakları için gösterdiği çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü verilmişti. (Kaynak: DW Türkçe)